Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Qualitat

Programa de Cribratge de Càncer de Còlon a l’àrea de Ponent

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut i Consum té previst implantar el Programa de Cribratge de Càncer de Còlon a l’àrea de Ponent durant el 2021 de manera pilot, passa més en el camí per ampliar el Programa al cent per cent de la població diana de les Illes Balears.

L'objectiu que s’ha d’assolir l’any 2024, així mateix, està previst reforçar el paper que juga l’atenció primària en el procés de captació i participació de la població.

D’acord amb les dades de la Direcció General de Salut Pública i Participació, cada any moren unes 300 persones de càncer colorectal a les Illes Balears —el càncer més comú a l’arxipèlag—, d’aquí la importància de la prevenció i la detecció precoç.

Pel que fa a la prevenció, Salut Pública recorda que tenen un paper important els estils i hàbits de vida saludable. Per això, es recomana:

  1. Evitar fumar qualsevol tipus de tabac. Si es fuma, abandonar-ho per complet.
  2. No beure alcohol. Si es beu, que sigui ocasionalment i de manera moderada.
  3. Seguir una dieta alta en fibra, en què s’incrementi el consum de cereals sencers (integrals i no refinats), fruita i verdura. No menjar carns vermelles (carn de bou, vedella, porc, xai, cavall o cabra) i derivats. La carn processada —les salsitxes, el pernil i la carn en conserva— ha patit un procés de transformació com ara salaó, curat, fermentació, fumat, entre d’altres. Seguir una dieta mediterrània completa assegura una bona aportació d’aquests nutrients.
  4. Evitar la síndrome metabòlica: obesitat, obesitat abdominal i diabetis.
  5. Practicar activitat física.
  6. Acudir al centre de salut en cas de signes i símptomes d’alarma o bé si hi ha antecedents personals de pòlips colorectals o de malaltia inflamatòria, antecedents familiars de càncer colorectal o pòlips.

Quant a la detecció precoç, es du a terme a través del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon de les Illes Balears, d’acord amb els criteris del Govern de l’Estat (Reial decret 1030/2006, modificat posteriorment per l’Ordre SSI / 2065/2014):

  • La població diana és la que té entre 50 i 69 anys.
  • La prova de cribratge consisteix en la detecció de sang oculta en la femta.
  • L’interval d’exploració és de 2 anys.

El Ministeri va establir que totes les comunitats han de tenir una cobertura del 100 % de la població diana abans de l’any 2024 i aquest és l’objectiu de les Illes Balears.

La implantació del Programa a les illes es va iniciar el 2015 en el sector sanitari de Tramuntana i a les àrees de salut de Menorca i d’Eivissa i Formentera. Malauradament, es va haver d’aturar com a conseqüència de l’estat d’alarma i la progressió de la pandèmia de SARS-CoV-2.

Actualment ja torna a estar operatiu a Mallorca i Eivissa, si bé de manera condicionada per les diferents onades. A més, des de novembre de 2020 s’han reprès les reunions de la Direcció General de Salut Pública i del Servei de Salut per avaluar necessitats, reorganitzar serveis i donar-li impuls.

Enguany està previst començar-ne la implantació en el sector de Ponent de Mallorca (de manera pilot en un centre de salut) i, a més, es treballa per reforçar el paper de l’atenció primària en el procés de cribratge per augmentar-ne la participació.

L’objectiu és que el 2024 estigui plenament implantat.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 30/03/2021

[Foto: Infosalut / Gent passejant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0]