Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

II Pla Estratègic de Polítiques Públiques LGTBI

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Ple del Consell de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals de les Illes Balears (Consell d’LGTBI) ha aprovat el II Pla Estratègic de Polítiques Públiques LGTBI i en Matèria de Diversitat Sexual, Familiar i de Gènere del Govern de les Illes Balears.

Aquest Pla, que compta amb un pressupost total de 2,58 milions d’euros per al període del 2021 al 2024, amplia i aprofundeix les línies estratègiques iniciades durant el primer pla, i inclou més d’un centenar d’accions en àmbits com l’educació, la salut, laboral, la memòria històrica o l’activisme social a les Balears.

Aquest document estratègic és molt ambiciós perquè inclou mesures necessàries tant en l’àmbit de la prevenció de l’LGTBI-fòbia com actuacions per eliminar-la i iniciatives per potenciar la igualtat i el desenvolupament ple dels drets del col·lectiu. 

El II Pla preveu cinc objectius:

  • Impulsar, implementar i coordinar polítiques públiques en matèria LGTBI des d’un enfocament transversal.
  • Contribuir a identificar i reduir l’origen de les desigualtats i de les violències que pateix el col·lectiu LGTBIQ+
  • Remoure els obstacles que troben les persones i famílies LGTBIQ+ per tenir una vida lliure de violència i discriminació a tots els àmbits.
  • Potenciar i consolidar les capacitats d’interlocució i de suport a les entitats LGTBIQ+ de les Illes Balears per cooperar en les estratègies i accions en matèria de diversitat sexual, familiar i de gènere a les Illes Balears.
  • Impulsar accions encaminades a restituir la memòria i la dignitat dels col·lectius i de les persones que varen ser sotmeses històricament a pràctiques discriminatòries, d’estigmatització i persecució durant la dictadura i els primers anys de transició per raó de la seva orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere o característiques sexuals.

Entre les accions previstes, s’inclou l’elaboració d’estudis i diagnosis sobre la realitat de les persones LGTBI+ a Balears, el suport telefònic en situacions d’LGTBI-fòbia, incloent-hi la prevenció del suïcidi, i l’elaboració de normativa per lluitar contra la violència que pateixen les persones trans durant el seu procés de transició.

També es preveu la creació d’un protocol integral per a les persones amb característiques intersexuals, un protocol d’actuació policial davant delictes d’odi, i un protocol davant l’assetjament escolar per motius d’LGTBI-fòbia als centres educatius.

Igualment s’impulsaran actuacions per eliminar la discriminació a l’entorn laboral, es dissenyaran indicadors clau de polítiques públiques LGTBI i es posaran en marxa tot un seguit d’accions, tallers i campanyes de prevenció de l’LGTBI-fòbia, de sensibilització i de visibilització de la realitat LGTBI+ en la nostra societat.

Finalment, el Pla inclou vàries mesures de reconeixement i valoració de les persones i associacions activistes pels drets LGTBI+, i per a la justícia i reparació històrica en memòria democràtica LGTBI+.

[Font: Presidència de Govern. 08/04/2021]

[Foto: Presidència de Govern]