Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Es demana agilitzar l’aprovació dels fons del Pacte d’Estat contra la violència de gènere

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat ha demanat al Ministerio de Igualdad agilitzar l’aprovació dels fons del Pacte d’Estat contra la violència de gènere per al 2021.

Així ho va manifestar el 19 d'abril, durant la reunió de la Conferencia Sectorial d’Igualtat que, tot i la insistència d’algunes comunitats autònomes com la balear, no va incloure l’aprovació del Pacte per al 2021 en l’ordre del dia.

L’aprovació dels fons és urgent, donat que ja està a punt d’acabar el mes d’abril, i resulta imprescindible per poder donar seguretat als projectes i serveis ja en marxa o a l’espera del Pacte, a les diferents comunitats autònomes. Aquests fons, que són per al 2021, s’han de justificar amb despeses realitzades abans de finals d’any.

Segons la previsió inicial, Balears rebrà del Pacte d’Estat 4 milions d’euros per al 2021, amb el qual es financen tot tipus de projectes, com el servei 24 hores d’atenció a víctimes de violència masclista, el servei d’acompanyament o l’atenció a dones prostituïdes i víctimes de tracta. Per altra banda, part d’aquests fons també arriben als ajuntaments i als Consells insulars per al finançament de les seves competències en igualtat, entre les quals figuren l’atenció directa a les víctimes.

Projectes “Corresponsables” (4.938.901 euros) i Centre de Crisi 24 hores (1.550.000 euros)

La Conferència Sectorial d’Igualtat ha aprovat el projecte “Corresponsables” per crear una xarxa pública de cuidadores i cuidadors professionals per atendre els infants menors de 14 anys i facilitar la conciliació de la vida personal, laboral i familiar. Un altre objectiu del projecte és crear ocupació de qualitat al sector dels cuidats i dignificar i certificar l’experiència professional de cuidadores fins ara informals.

Aquest projecte preveu per Balears 4.938.901 euros durant el 2021. 

En relació al segon projecte aprovat el dia 19 -els Centres de crisi de 24 hores d’atenció a víctimes de violència sexual- Balears ha aconseguit 1.550.000 euros a repartir en tres anys, dels quals el 30% vindrà a les illes enguany. Lamentablement, en la ponderació de criteris, el Ministerio va establir una quantitat de 300.000 euros per província, però no va atendre la demanda de Balears d’un centre per illa.

Així, amb el projecte aprovat fins al moment, Balears podrà crear un centre de crisi de 24 hores d’atenció telefònica i telemàtica a les víctimes de violència sexual per totes les illes, i un centre presencial. No obstant això, el Govern treballarà per poder crear també centres satèl·lit a les altres tres illes amb l’objectiu de poder donar atenció presencial les 24 hores i complir els criteris d’equitat de recursos per a les ciutadanes a qualsevol de les illes de Balears.

Insularitat

Durant la Conferència, Balears ha manifestat la seva discrepància amb el poc pes que té la insularitat en la ponderació de criteris per al repartiment dels fons d’aquests dos projectes.

Si fins ara el Pacte d’Estat destinava el 4% del pressupost a compensar la insularitat, en els projectes “Corresponsables” i en els Centres de crisi 24 hores, aquest percentatge baixa a un 2%. Al mateix temps, altres criteris tenen un reconeixement molt major, com ara superfície un 13,5%, dispersió de població un 15% i grans ciutats un 8%.

A més a més, l’administració autonòmica tampoc està d’acord amb el sistema aplicat per al repartiment d’aquest concepte d’insularitat, que es farà en base als kilòmetres entre la costa de la península i les capitals insulars, una fórmula que perjudica a la ciutadania de les Balears. Fins ara, el criteri havia estat de paritat.

[Font: Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat. 20/04/2021]

[Foto: Tumisu / Violencia de género / Pixabay License]