Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Qualitat

Tractament de micropigmentació d'arèola mamària en l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera disposa d’una consulta de Micropigmentació del complex arèola-mugró dirigida a dones intervingudes d’una reconstrucció immediata per càncer de mama.

Ja són deu les dones que han començat un tractament que consta de dues o tres sessions de micropigmentació i a les quals se’ls ha evitat el trasllat a l’Hospital Universitari Son Espases, de Mallorca, per aplicar aquesta tècnica.

El nombre de sessions varia segons el cas de cada pacient, el tipus d’intervenció al que s’ha sotmès i la retenció dels pigments. L’objectiu és aconseguir un efecte natural que s’assembli a l’arèola contralateral o les arèoles que tenia abans de ser intervinguda.

Per a aquesta ampliació de la cartera de serveis del Servei de Cirurgia Plàstica la infermera de l’Hospital Can Misses Marta Bombardó es va formar en el servei de referència de Cirurgia Plàstica de l’Hospital Universitari Son Espases.

La micropigmentació d’arèoles permet camuflar cicatrius postoperatòries de l’arèola i corregir asimetries entre tots dos pits. En cas que no s’hagi reconstruït un mugró, es crea un efecte 3D per donar volum després de la reconstrucció oncològica. Amb això, el resultat és molt més satisfactori per a les dones tant físicament com des d’un aspecte psicològic.

Es tracta d’un tractament ambulatori mínimament invasiu que es practica per mitjà d’un dermògraf el motor interior del qual mou les microagulles injectant el pigment entre les capes superficials de la pell i fent un tatuatge semipermanent que necessitarà, al cap dels anys, un retoc de color. És indolor, ja que hi aplicam abans una crema anestèsica per evitar qualsevol molèstia, detalla Marta Bombardó.

La infermera especialitzada en aquesta tècnica també destaca que és important seguir una sèrie de recomanacions senzilles sobre les cures durant els dies posteriors, com utilitzar crema cicatritzant i posar una gasa sense fregar fins a la cicatrització correcta. Als quinze dies veig les pacients a la consulta per valorar el resultat i les cit per a la següent sessió, si és necessari.

El tractament es pot fer tant a l’estiu com a l’hivern, encara que en el període estival es recomana evitar el sol i els banys llargs.

La nova consulta atén tretze pacients, de les quals deu ja han començat el tractament. Nou del total han estat derivades directament de la consulta de l’especialista en Cirurgia Plàstica i Reparadora de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, la Dra. Ainhoa Placer, després de reconstrucció immediata per càncer de mama. Quatre dones més han estat recuperades de la llista d’espera de l’Hospital Son Espases, de Mallorca, on hi havien estat derivades abans de comptar amb aquesta nova prestació a l’Hospital Can Misses.

La consulta de Micropigmentació està situada a la primera planta del bloc B de Consultes Externes. Aquí, dos o tres divendres al mes, Marta Bombardó evitarà el trasllat a Mallorca de prop d’una vintena de dones intervingudes d’una neoplàsia de mama amb una reconstrucció immediata.

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 16/04/2021]

[Foto: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]