Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Qualitat

Eina capdeventera per a la lluita contra l'explotació sexual infantil

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Govern presenta una eina capdeventera, la Guia per a l’actuació davant casos d’explotació sexual en la infància i l’adolescència, centrada en la prevenció i la detecció del problema i alerta de possibles situacions de risc que situa les Illes Balears a l'avantguarda de la lluita contra l'explotació sexual infantil.

La guia que inclou una eina que serveix com a instrument de detecció i valoració adreçada als professionals del sector sanitari, educatiu i social, perquè puguin detectar possibles situacions de risc dels menors i adolescents, així com recollir i unificar els principals indicadors perquè tots els serveis disposin d’aquesta informació. 

Aquesta guia s’ha fet des de l’IBDONA, en col·laboració i suport d'altres institucions, i en el marc del Pla Autonòmic per a la Lluita contra el Tràfic de Dones i Nines amb fins d’Explotació Sexual i l’abordatge de la Prostitució a les Illes Balears.

Concretament, l’eina fa una anàlisi d’una sèrie d’indicadors objectius que les víctimes poden presentar, com per exemple:

  • Si la menor està en possessió injustificada de doblers, mòbils o altres objectes de valor.
  • Si la menor té amistats relacionades amb l’explotació sexual o la prostitució.
  • Si la menor presenta lesions físiques d’origen desconegut de manera reiterada.
  • Si la menor té una amistat o parelles amb una diferència gran d’edat.
  • Si la menor té entre 12 i 13 anys i és activa sexualment.
  • Si la menor té absentisme escolar.
  • Si la menor té canvis bruscs de personalitat.

Són indicadors que es classifiquen per detectar si la menor està en situació de risc imminent o per confirmar que la situació d’explotació sexual infantil ja s’ha produït, però en cap cas es demanen directament als menors.

En qualsevol cas, és un instrument que complementa i facilita els protocols existents, en cap cas no els substitueix. Ara s’haurà de validar en un període de pràctica que es durà a terme durant tot el que queda de 2021.

Un dels principals objectius d’aquesta eina és combatre les sugar babies, menors que són explotades sexualment pels sugar daddies, homes que els doblen o els tripliquen l’edat, a canvi de diners, regals o viatges.

L’eina forma part d’una guia adreçada als professionals que tenen relació amb les menors (professionals de la salut, personal docent, professionals de l’oci i el temps lliure, treballadors socials, educadors socials, etc.), i conté unes instruccions per complementar-la.

[Font: Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat. 13/05/2021

[Foto: Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat]