Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Salut continua avançant per implantar la prestació de trasplantament hepàtic a les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El procés per a la implantació de la prestació de trasplantament hepàtic a les Illes Balears s’acosta ja a la fase final, tal com han informat els responsables del programa, que avui s’han reunit amb la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, per explicar les passes que s’han fet fins ara, entre les quals destaquen l’autorització del centre i la formació dels professionals.

D’una banda, el 21 de juny, la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació de la Conselleria de Salut i Consum va atorgar l’autorització sanitària a Son Espases per posar en marxa el programa de trasplantament hepàtic, atès que complia tots els requisits necessaris.

De l’altra, durant més d’un any, professionals de l’Hospital s’han format en matèria de processos, tècniques, ús d’instruments i organització dels fluxos de feina, i han treballat de manera intensa en la redacció i l’adaptació de nombrosos protocols d’aquest nou programa. Els protocols inclouen totes les funcions dels diversos professionals que intervenen en el procés i els circuits que ha de seguir el pacient per rebre la prestació. En tota aquesta tasca ha estat clau el conveni subscrit amb l'Hospital Clínic de Barcelona, referent nacional en aquest tipus de trasplantament.

L’acord ha permès no només comptar amb la presència i l’experiència de l’hepatòleg Miquel Navasa sinó que també ha fet possible que metges i infermeres s’hagin format en aquesta tècnica a l’Hospital Clínic.

També s’ha creat l’Oficina de Trasplantament Hepàtic, específica per facilitar l’atenció als pacients que accedeixen al programa i que facilitarà la coordinació amb altres centres hospitalaris.

La setmana passada, els coordinadors del programa -el cirurgià general José Miguel Morón i la digestòloga Lucia Bonet- varen presentar les fites assolides al Comitè de Direcció del Servei de Salut, presidit pel director general Juli Fuster. També hi eren presents el director gerent de l’Hospital, Josep Pomar, així com els caps de servei de cirurgia general i digestiva, aparell digestiu, medicina intensiva, i anestèsia i reanimació. Aquesta mateixa setmana es farà una presentació a tots els serveis implicats.

Es preveu que les Balears puguin fer una vintena de trasplantaments a l’any una vegada que el programa estigui a ple rendiment a partir del segon exercici de funcionament.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 13/07/2021]

[Foto: Conselleria de Salut]