Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Comunicat de les comares contra la violència obstètrica

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les comares de les Illes Balears, a través de la Comissió de comares del Col·legi Oficial d’Infermeria i de l’Associació Balear de Comares, han manifestat el seu desacord amb l'escrit de l'Organització Mèdica Col·legial en relació amb la violència obstètrica.

En el comunicat, les comares expressen que  la violència obstètrica té les seves arrels en el paradigma basat en la superioritat del part tecnològic, intervingut. És aquest context el que de vegades condueix, en la seva opinió, a una atenció al part amb pràctiques inadequades i normalitzades, amb intervencionisme innecessari, no basat en l'evidència científica. 

Són els errors derivats d'aquest paradigma la causa del que denominen "violència obstètrica", i no la mala fe dels professionals ni l'exercici conscient d'una mala praxi. En qualsevol cas, les comares afirmen que invisibilitzar la violència obstètrica no contribueix a erradicar-la, sinó a perpetuar-la.

És necessari, en la seva opinió, un esforç per a garantir un part natural i fisiològic, i permetre a les dones, els seus bebès i les seves famílies ser els veritables protagonistes del procés, respectant les seves decisions i preferències, sempre sobre la base de les recomanacions i millors pràctiques ja completament establertes per l'Organització Mundial de la Salut.

[Font: COIBA. 19/07/2021]

[Foto: Tbsdy lives / Knotted cord / / CC-by-sa-2.0]