Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, COVID-19

El COMIB protegeix als metges dels efectes de la pandèmia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Problemes d'ansietat, estrès, alteracions emocionals o trastorns de la son són algunes de les patologies que ha patit el col·lectiu mèdic, durant la pandèmia de COVID-19, per mor de la gran pressió assistencial i al treball en condicions límit.

Conscients dels efectes d'aquesta situació en la salut mental dels professionals, el Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears (COMIB) i la Fundació per a la Protecció Social de l'Organització Mèdica Col·legial (FPSOMC) han reforçat els seus dispositius de prevenció, promoció i protecció a la salut del metge, com el Programa d'Atenció Integral al Metge Malalt (PAIMM), per atendre als professionals amb trastorns psíquics derivats d'aquesta crisi sanitària.

El PAIMM forma part dels serveis que els Col·legis de Metges presten als seus col·legiats i serveix per al control de la bona praxi mèdica, cosa que suposa una garantia per a la població.

Més d'un terç dels professionals sanitaris que van ser atesos en el servei telemàtic de suport psicològic (TAP) durant la pandèmia són metges, seguits molt de prop pel col·lectiu d'infermeres. Aquesta iniciativa, de la que forma part la corporació mèdica, es va posar en marxa per atendre als professionals de la salut en situació de patiment emocional afectats per la situació de la COVID-19.

Per accedir al PAIMM és necessari ser metge i estar donat d'alta en el corresponent Col·legi de Metges i al corrent del pagament de les quotes col·legials, estar en exercici i patir un trastorn psíquic o addictiu i emprar la via d'accés pròpia del Programa. Algunes de les condicions necessàries per a l'èxit del programa PAIMM és la confidencialitat i una atenció sanitària específica i especialitzada.

En aquest programa intervenen família, col·legues, empresa i Col·legi de Metges del facultatiu malalt, està cofinançat per les corporacions col·legials i les Administracions Sanitàries, i la Fundació per a la Protecció Social de l'OMC (FPSOMC) sufrafa els ingressos en clínica especialitzada per aquells que així ho necessitin.

Alguns dels indicis que mostren que el personal sanitari necessita ajuda poden ser irritabilitat, aïllament, deixadesa en la higiene personal, queixes dels usuaris o baixes freqüents, entre d'altres.

[Font: COMIB. 26/08/2021]

[Foto: Govern de les Illes Balears]