Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El SNS amplia el finançament dels sistemes de monitoratge continu de glucosa en temps real

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Sistema Nacional de Salut (SNS) ha ampliat el finançament dels sistemes de monitoratge continu de glucosa en temps real, incloent-hi a la cartera comuna de serveis els sistemes de monitoratge MCG-TR per a pacients adults amb diabetis mellitus tipus 1 (DM1) i risc d'hipoglucèmies greus (almanco un episodi d'hipoglucèmia greu durant l'any previ o per hipoglucèmies inadvertides), que realitzin teràpia intensiva amb insulina (múltiples dosis diàries o amb bomba d'insulina), que necessitin realitzar almanco sis puncions digitals al dia per a l'automonitoratge de la glucosa en sang i que mostrin motivació per mantenir una bona adherència al dispositiu.

Els nous dispositius, aprovats en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, s'incorporen als sistemes actualment disponibles com a alternatives a les tires reactives de glucèmia en el SNS, cosa que garantirà l'accés equitatiu a tots els pacients que el necessitin.

El 30 de juny de 2022 és la data límit acordada per a la incorporació per les comunitats autònomes del finançament dels sistemes de MCG-TR en aquells pacients que reuneixin els requisits indicats. Es calcula que se'n beneficiaran més de 23.000 pacients amb DM1.

Tota la informació es recull a través de les corresponents Resolucions de la Direcció General de Cartera Comú de Serveis del SNS i Farmàcia, que fan públics els acords de la Comissió de prestacions, assegurament i finançament elevats al Ple del Consell Interterritorial del SNS.

Es tracta d'una ampliació que s'afegeix a les realitzades en els darrers tres anys, quan s'incorporaren els sistemes de monitoratge de la glucosa tipus flaix per a determinats col·lectius de pacients insulinodependents. En concret, el setembre de 2018 es va acordar, per consens, el finançament del sistema flaix per als menors de 18 anys amb DM1, en el marc d'un estudi de monitoratge.

L'abril de 2019 es va fer públic l'acord d'ampliació del finançament per adults amb DM1 i, posteriorment, el novembre de 2020 es va acordar el finançament d'aquests dispositius per a pacients no diagnosticats de DM1 ni tipus 2, però que són insulinodependents (com és el cas de la diabetis monogènica, pancreopriva, fibrosi quística, hemocromatosi o d'altres tipus específics de diabetis que precisen insulina de forma crònica).

En adults amb DM1 i risc d'hipoglucèmia l'ús dels sistemes MCG-TR redueix els episodis d'hipoglucèmies greus i la variabilitat glucèmica, al mateix temps que disminueix el nombre de puncions digitals diàries necessàries per al control de glucèmia.

Prèviament a l'ús del dispositiu, els usuaris rebran una instrucció estandarditzada on se'ls informarà del procediment d'implantació i retirada del sensor, les limitacions de la informació aportada pel dispositiu, les recomanacions d'ús, així com d'altra informació relacionada amb el funcionament del dispositiu. Així mateix, el pacient ha d'haver rebut una educació diabetològica adequada.

[Font: Ministeri de Sanitat. 27/08/2021]

[Foto: jaytaix / Diabetes / CC-by-sa-3.0 de]