Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Les donacions efectives de medul·la òssia a Espanya es multipliquen per set en deu anys

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'augment en l'efectivitat és a causa de dos factors que recull el Pla Nacional de Medul·la Òssia liderat per l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT): l'increment de donants inscrits i la millora qualitativa del Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia (REDMO) que, actualment, s'acosta als 450.000 donants. En els primers vuit mesos de 2021 van ser 19.268 els donants registrats, el que representa un 9% d'increment respecte de 2020 i una mitja de 2.400 donants nous cada mes.

El compromís de la societat espanyola amb la donació de medul·la òssia s'ha reforçat al llarg dels darrers anys i així ha continuat durant els darrers mesos. Les dificultats que han generat les successives onades de la pandèmia de COVID-19 no han aturat aquest tipus de donació. Així es desprèn de les dades proporcionades per l'ONT i el REDMO, gestionat per la Fundació Josep Carreras en coordinació amb l'ONT i les Comunitats Autònomes.

Durant els primers vuit mesos de 2021 se n'han realitzat 176 col·lectes de donants espanyols, en comparació a les 136 realitzades en el mateix període de l'any anterior, fet que suposa un augment del 29%. D'aquestes 176 col·lectes, 96 varen ser per a pacients espanyols, cosa que situa l'autosuficiència del nostre sistema en el 23%, comparat amb el 4% del que es va començar quan l'ONT va posar en marxa el Pla Nacional de Medul·la Òssia (PNMO) a inicis del 2013. Cal destacar que 80 d'aquestes col·lectes van viatjar fora del país, per a pacients estrangers, sovint a països tan llunyans com Argentina o Nova Zelanda.

Aquesta dada mostra que la pandèmia no ha aturat el ritme exponencial de creixement en el nombre de col·lectes, és a dir, de donants registrats en el REDMO que han resultat compatibles amb un pacient i realitzat la donació efectiva. Concretament, el 2011 es van realitzar 34 col·lectes i el 2020 se'n realitzaren un total de 220. Això significa que, en una dècada, el nombre de donants efectius s'ha multiplicat per 7.

És important afegir que l'augment del nombre de donants efectius es relaciona amb la millora qualitativa del REDMO. En aquest sentit, destaca l'esforç per millorar la qualitat dels tipatges HLA (dades immunològiques dels donants registrats) en els darrers anys, fet que es tradueix en una major agilitat en els processos de recerca. També ha estat fonamental que el PNMO afegeixi entre els seus objectius la incorporació de donants més joves i una major representació de donants masculins entre els inscrits. El motiu és que aquest perfil de donant es relaciona amb millors resultats posttrasplantament i és el més sol·licitat pels equips de trasplantament, per això té més possibilitats de convertir-se en donant efectiu.

Actualment, en el REDMO la mitja d'edat de les persones inscrites és de 33 anys i el 53% dels donants que formen el Registre són menors de 40 anys. En els donants incorporats en 2021, la mitja d'edat es redueix fins als 28 anys. Emperò, només el 36% dels donants són homes, per un 64% de dones. Aquesta dada contrasta amb el fet que, de cada deu donants efectius, set són homes, el que posa de manifest la importància d'atreure a donants masculins.

Un Match x Una Vida: el teu compromís salva vides

La iniciativa es pot consultar a la seva pàgina web, on es recull tota la informació necessària per a registrar-se com a donant de medul·la òssia i s'indiquen els centres de referència per a fer-se donant. Aquesta informació també es pot trobar a la web de l'ONT i a la de la Fundació Josep Carreras.

[Font: Ministeri de Sanitat. 18/09/2021]

[Foto: Banc d’Imatges Infermeres / Infermera pediàtrica pren la pressió arterial a un adolescent que ha estat trasplantat de medul·la òssia/ CC BY-NC-ND 2.0]