Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L'Oficina de Salut Mental de les Illes Balears aposta pel canvi de model assistencial amb una atenció transversal i de qualitat

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El dia 5 d'octubre va començar la setmana que commemora el Dia Mundial de la Salut Mental amb activitats coordinades des de l'Oficina de Salut Mental i amb la participació de les entitats i associacions.

El nou model d’atenció a la salut mental parteix del Pla Estratègic de Salut Mental 2016-2022. Gómez ha exposat els projectes que es desenvolupen des de l'Oficina de Salut Mental, com ara la reforma en el Parc Sanitari Bons Aires, amb una inversió de 10 milions d'euros i que suposarà no tan sols un canvi físic sinó també funcional, incloent-hi una nova unitat de patologia dual, entre altres recursos. La consellera també ha parlat de la creació dels equips de seguiment assertiu comunitari a Mallorca; la posada en marxa de l’hospital de dia de salut mental a l’àrea de Llevant; la creació d’un hospital de dia de patologia dual a Eivissa, i la Unitat de Conductes Addictives a Formentera.

Durant la trobada ha anunciat que pròximament es presentarà el Pla de Prevenció, Actuació i Abordatge de la Conducta Suïcida de les Illes Balears, que ha elaborat l’Observatori del Suïcidi. L’objectiu del Pla és impulsar accions encaminades a la prevenció, la detecció i l’abordatge de la conducta suïcida.

Gómez ha explicat que aquesta visió estratègica del canvi de model de la salut mental pretén evitar duplicitats i implica totes les institucions: Salut, Serveis Socials, Educació i associacions de pacients. 

Activitats programades per commemorar el Dia de la Salut Mental

L’OSMIB i el Grup de Lluita Contra l’Estigma, integrat per representants d'institucions i associacions de pacients, han elaborat un programa d'activitats per commemorar el 10 d’octubre el Dia Mundial de la Salut Mental amb el lema «La salut mental, un dret necessari. Demà pots ser tu».

El programa d’activitats s’inicia avui horabaixa a la plaça des Mercat de Palma amb la inauguració de l’exposició fotogràfica «Jo no sóc el meu diagnòstic», organitzada per La Nostra Veu. Es tracta d’un projecte artístic fotogràfic dirigit a la lluita contra l’estigma associat a les persones amb un trastorn de salut mental. Aquesta exposició es presentarà de manera paral·lela en diferents espais i hospitals públics de les Illes Balears.

Altres activitats

El 5 d’octubre la Comissió de Lluita contra l’Estigma lliurarà a l’Hospital Mateu Orfila de Menorca i a l’Hospital Can Misses d’Eivissa els premis del I Certamen de Conte Infantil.

Altres activitats d’aquest dia són el programa de ràdio El balancí de la ment de Ràdio Sputnik, a càrrec de l’entitat GREC, i la taula rodona «Enderrocar murs», amb la participació de professionals, familiars i pacients, a càrrec del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Són Llàtzer.

El dia 6 d’octubre, a la plaça des Mercat i en el Centre de Salut de Manacor, les infermeres de salut mental oferiran consells de benestar emocional amb una carpa titulada «Retornar la consciència de la teva salut mental és una cura essencial per al teu benestar emocional». Organitzen aquesta activitat la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca i l’Oficina de Salut Mental de les Illes Balears.

A l’Hospital Universitari Son Llàtzer tendrà lloc una sessió esportiva a càrrec de Spor2Life «Menos pastillas y más zapatillas», adreçada als pacients de l’hospital de dia de psiquiatria.

El 7 d’octubre es jugarà el campionat de pàdel de la UCR Serralta, el Centre Ocupacional Sa Riera i Grec. També hi haurà una taula informativa sobre salut mental a l’entrada de consultes externes de l’Hospital Universitari Son Llàtzer.

El dia 8 d’octubre hi haurà diferents activitats en totes les illes, entre les quals destaca a Eivissa la sessió d’artteràpia amb els usuaris del centre de dia Can Raspalls amb la realització d’un mural i un debat posterior, organitzada per la Fundació d’Atenció i Suport a la Dependència de la Conselleria d’Afers Socials i Esports.

A Palma es podrà assistir a la jornada artística i festiva «Per una cultura de la salut mental» a la Fundació Miró Mallorca, organitzada per 3 Salut Mental en col·laboració amb l'Ajuntament de Palma i Palma Cultura.

A Menorca tendrà lloc a la plaça de la Biosfera de Maó una mostra artística i reivindicativa: «Contra l’estigma, alcem el vol», a càrrec del Servei d’Atenció a la Salut Mental del Consell Insular de Menorca.

El dia 10 d’octubre es publicarà el vídeo «Cor per la salut mental» amb l’objectiu de sensibilitzar amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental. Aquest vídeo s’ha fet amb esportistes que participen aquest dia en la Marató Zafiro. També del 10 al 15 d’octubre es podrà visitar l’exposició del concurs de dibuix #MatAlEstigma en el pavelló d’esports de Menorca. I el 15 d’octubre, per tercer any consecutiu, tindrà lloc la pintada del mural relacionat amb la salut mental. Activitat organitzada per FH, Hestia Menorca, Àrea de Salut de Menorca i el Consell Insular de Menorca.

El 16 d’octubre el Sindicat de Periodistes de les Illes Balears ha organitzat un taller per a periodistes «Periodisme i mites sobre salut mental», a càrrec de la responsable de premsa i portaveu d’Obertament, Ariadna Rogero.

Aquí podeu consultar el programa complet de la Setmana Mundial de la Salut Mental 2021.

[Font: Conselleria de Sanitat i Consum. 04/10/2021]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]