Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El BSTIB crida la població balear a donar sang per recuperar les reserves abans del pont

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (BSTIB) fa una crida a la població major de 18 anys a donar sang per fer front a la baixada de les reserves. En aquests moments les reserves estan per sota del nivell òptim.

Del grup dels donants universals, O i A Rh negatius, els nivells estan molt per sota del que es precisa. Del grup O+ i A+ es disposa de menys de la meitat del que es necessita. Els únics grups que estan àmpliament coberts són el B-, B+ i l'AB+.

Què ha passat amb les reserves?
És difícil saber amb precisió què fa que les donacions de sang davallin. També hi ha hagut un lleuger increment de les necessitats dels hospitals. Per la informació que ens traslladen els donants molts han tornat a les seves rutines anteriors a la pandèmia.

Per altra banda, hem acumulat l’impacte de la pandèmia a la base de dades de donants. El nombre total de donants ha disminuït un 7,1% (de 22.022 l'any 2019 a 20.464 en 2020). El descens més significatiu, per grups d'edat, és el de les persones d'entre 18 i 24 anys, que representaven un 11,1% en 2019 i en 2020 han estat el 8,8%. La mitjana d'edat dels donants ha pujat de 42 a 43 anys.

El que més ha afectat és el nombre de persones que donen per primera vegada que ha davallat un 50,7%. (4.022 persones en 2019 i 1.982 l'any 2020).

Per cobrir les reserves mínimes de sang necessàries a les Illes, cada dia se’n precisen unes 200. El repte és aconseguir conscienciar i implicar a les persones perquè s'acostin a donar sang per poder garantir un flux constant de reserves, no sols al present sinó al futur.

Per donar sang cal demanar cita a través de la pàgina web del Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (BSTIB).

[Font: BSTIB. 25/10/2021]

[Foto: Infosalut / Anàlisis clíniques, Analítiques, Laboratori / CC BY-NC-SA 4.0]