Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Balears participa en la campanya en xarxa #CuidaElQueMésT’importa per prevenir, detectar i superar l’ictus

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 29 d’octubre va ser el Dia Mundial de l’IctusL'ictus és la primera causa de mort en dones i la segona en homes i provoca cinc vegades més morts que les causades per càncer de mama i de pròstata. A Europa, 780.000 persones pateixen cada any un ictus i prop de 500.000 sofreixen algun tipus de discapacitat com a seqüela. En el cas de les Illes Balears se’n registren prop de 2.500 cada any.

Prevenir i sensibilitzar continuen sent la millor manera de lluitar contra aquesta malaltia silenciosa. D’aquí la posada en marxa de la campanya #CuidaElQueMésT’importa, la qual s’emmarca dins el projecte europeu ICTUSNET, una xarxa d'excel·lència formada per deu socis de diferents regions del sud-oest d'Europa. Aquesta iniciativa transregional ha rebut el suport de la Unió Europea i ha permès compartir coneixements i estratègies d'atenció integrada a l'ictus.

La campanya #CuidaElQueMésT’importa es duu terme a la vegada a 5 territoris d’Espanya –Aragó, Illes Balears Catalunya, Comunitat Valenciana i Navarra- i Portugal, amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la prevenció, la detecció i la superació de l’ictus. Aquest és un projecte col·laboratiu en el qual participen administracions públiques i entitats que treballen en la prevenció i la superació. En el cas de les Illes Balears comparteixen el projecte la Direcció General de Prestacions i Farmàcia i l’Associació Rehacer.

Prevenir està a l’abast de tothom

El 90% dels ictus són prevenibles i, en aquest sentit, la iniciativa recorda que tot i que hi ha un component genètic, els principals factors de risc de l’ictus són la fibril·lació auricular, la hipertensió, la diabetis, el colesterol, el tabaquisme, l’estrès i factors mediambientals. La majoria es poden prevenir seguint hàbits de vida saludables i passant controls mèdics periòdics.

Les claus de la detecció: una actuació ràpida

Pel que fa a la detecció, la campanya incideix en què l’ictus és una malaltia silenciosa que apareix gairebé sempre de manera brusca i inesperada. Per això és fonamental saber-la detectar, ja que actuar ràpidament és clau i pot salvar milions de vides. Si es té en compte que en cas d’ictus cada minut moren 2.000.000 de neurones, el temps és cervell i és vida. Saber identificar l’ictus i fer de manera ràpida una trucada d’emergència permet activar immediatament el "Codi ictus", el protocol de gestió sanitària que permet salvar vides i reduir les possibles seqüeles.

Les quatre ‘i’ del procés de rehabilitació: immediat, individualitzat, integral i inclusiu

Cada ictus és únic i cada procés de rehabilitació haurà de ser immediat, individualitzat i integral (suport fisioterapèutic, psicològic, ocupacional, logopèdic, nutricional...) per disminuir les possibles seqüeles. En molts casos aquestes poden ser reversibles, o almenys millorables, si es detecten i es tracten a temps.

Un cop superada la fase aguda de rehabilitació, l’atenció sociosanitària és clau per a un procés inclusiu que ofereixi mecanismes per a la reintegració social de la persona. Després d’un ictus hi ha una vida que mereix ser viscuda. És responsabilitat de tots que així sigui.

Una campanya sostinguda en el temps

En una primera fase, la campanya serà digital i es donarà suport a les xarxes socials i en aquest lloc web, que s'ha creat per jugar i aprendre al voltant de la malaltia.

A més d'informar sobre què és l'ictus, com prevenir-lo, detectar-lo i superar-lo, aquest lloc web tindrà 4 jocs interactius per a compartir-los a les xarxes socials perquè la ciutadania, a través d'eines digitals i una experiència gamificada, aprengui els missatges clau de prevenció, detecció i superació d'aquesta malaltia. La maniobra "RÀPID", per exemple, és un dels punts prioritaris que té com a finalitat ensenyar a la gent a identificar un possible ictus i, per tant, salvar vides d'una manera molt accessible.

Per dinamitzar aquests continguts digitalment a cada territori, la campanya compta amb una xarxa col·laboradora formada per organitzacions i col·lectius dels àmbits sanitari i no sanitari que s'implicaran activament en la seva difusió.

A partir de març de l'any que ve fins al mes de maig, està previst que #CuidaElQueMésT’importa surti de l'espai virtual i tregui activitats al carrer. En aquesta segona fase, a més de seguir sensibilitzant amb un els mateixos missatges i continguts en un format de carrer, s'organitzaran accions de prevenció com controls mèdics del pols i la pressió, ja que la hipertensió i l'arrítmia són dos dels factors de riscos més comuns de l'ictus.

Més informació al següent enllaç.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 29/10/2021]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]