Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Devers 8.000 persones de les Illes Balears tenen una malaltia minoritària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut i Consum i Son Espases han organitzat la I Jornada de l’Estratègia de Malalties Minoritàries de les Illes Balears. El 80 per cent d’aquestes malalties tenen un origen genètic que requereix un abordatge multidisciplinari.

Una malaltia minoritària és una patologia greu, poc freqüent i es defineix per tenir una prevalença de 5 casos per cada 10.000 habitants. Es calcula que, a les Illes Balears, devers 8.000 persones estan afectades per una d’aquestes malalties. El 80 per cent té un origen genètic i es presenten de formes molt diverses, fet que requereix un abordatge multidisciplinari. La majoria d’aquestes malalties apareixen a la infantesa -2 de cada 3 pacients inicien la simptomatologia abans dels dos anys- i, majoritàriament, són malalties cròniques i degeneratives la qual cosa comporta un grau alt de discapacitat i de dependència. El 30 per cent dels pacients afectats per una malaltia minoritària morirà abans dels cinc anys.

Les malalties minoritàries suposen un impacte gran en les persones que les pateixen, en les seves famílies i en els cuidadors.

Existeixen una sèrie de problemes associats a aquestes malalties, com el retard diagnòstic, la identificació de professionals capacitats per atendre les particularitats d'aquestes malalties, l’absència, en moltes ocasions, de tractament curatiu, el difícil accés a medicaments orfes, l'elevat cost de la majoria de fàrmacs utilitzats, l'accés a prestacions complementàries, la necessitat d'avançar en la recerca (actualment fragmentada i insuficient) i la realització d'un abordatge multidisciplinari en aquests pacients.

Actualment, gràcies a l'aplicació de noves tecnologies en els estudis genètics com la seqüenciació Sanger i Massiva (NGS: Next Generation Sequencing), es té l'oportunitat d'escurçar els temps de demora en el diagnòstic i d’augmentar la precisió. La identificació dels gens associats a la malaltia és essencial per facilitar el diagnòstic molecular, comprendre la patologia subjacent i contribuir al desenvolupament d'estratègies terapèutiques específiques.

Durant dos dies, professionals i pacients han participat en la I Jornada de l'Estratègia de Malalties Minoritàries de les Illes Balears per intentar millorar aspectes deficitaris com ara, entre d’altres, el retard diagnòstic, la formació dels professionals, l’accés a prestacions complementàries i fomentar la recerca.

Per una banda, pacients afectats d’una malaltia minoritària han compartit com és el seu dia a dia i han analitzat les carències del sistema sanitari i de quina manera es podria millorar l’atenció precoç i, per una altra banda, professionals experts de tot l’Estat han compartit els darrers avenços sobre algunes de les malalties minoritàries.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 06/11/2021]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]