Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

La Comissió de Salut Pública aprova la incorporació d'infants de 5 a 11 anys a l'estratègia de vaccinació contra la COVID

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Comissió de Salut Pública, celebrada el 7 de desembre, ha aprovat la incorporació d'infants entre 5 i 11 anys a l'Estratègia nacional de vaccinació contra la COVID-19. Aquesta decisió s'ha basat en la proposta efectuada per la Ponència de Vacunes. L'arribada de vaccins pediàtrics està prevista per al 13 de desembre i es repartiran de forma equitativa en funció de la població diana.

A Espanya hi han censats uns 3,3 milions d'infants d'aquestes edats que són susceptibles de rebre la protecció contra la COVID-19. En aquests moments, els menors de 12 anys constitueixen el grup d'edat amb major incidència acumulada de casos de COVID-19.

La Comissió de Salut Pública ha aprovat la vaccinació d'aquestes cohorts d'edat per disminuir la càrrega de malaltia d'aquest col·lectiu i la transmissió en l'entorn familiar, en els centres educatius i en la comunitat. En aquest sentit, la Comissió destaca la importància de protegir als menors d'aquestes edats, no només de la malaltia en la seva forma més aguda, sinó també davant possibles afeccions futures i contra la síndrome de COVID persistent.

El passat 25 de novembre, l'Agència Europea de Medicaments (EMA) va autoritzar el vaccí infantil Comirnaty (de Pfizer) per a la població d'entre 5 i 11 anys. Aquest preparat es dispensarà en vials diferents dels emprats per a la població adulta.

L'arribada de la primera remesa de vaccins pediàtrics a Espanya està prevista per al 13 de desembre, i el repartiment a les comunitats i ciutats autònomes, tal com s'ha fet durant tota la campanya de vaccinació, es farà de forma proporcional a la seva població diana. La Comissió ha decidit començar la vaccinació infantil en aquesta franja d'edat a partir del dia 15 de desembre.

Així mateix, la Comissió de Salut Pública, a instància de la Ponència de Vacunes, ha decidit que l'interval d'administració de la segona dosi sigui de 8 setmanes, per contribuir a incrementar la resposta immune, així com per tenir vaccinats a tots els menors d'entre 5 i 11 anys en un curt espai de temps amb almanco una dosi.

Cal recordar que a Espanya s'han administrat més de 76 milions de vaccins contra la COVID-19 i gairebé el 90% de la població diana (majors de 12 anys) ha rebut la pauta completa de vaccinació. A més, s'han administrat més de 5 milions de dosis de reforç a persones majors de 60 anys o als vaccinats amb Janssen.

La Comissió de Salut Pública va insistir també en la importància de prioritzar l'administració de les dosis de reforç en aquells col·lectius com els sanitaris, sociosanitaris i majors de 60 anys, a més de fomentar la vaccinació en persones que encara no han rebut cap dosi. Per últim, també cal remarcar la necessitat d'intensificar els missatges de precaució i cura amb l'ús de la mascareta a espais tancats i oberts, on no es pugui mantenir la distància de seguretat d'1,5 metres estipulada, així com la rentada de mans, la ventilació i, també, el manteniment de la distància social.

[Font: Ministeri de Sanitat. 07/12/2021]

[Foto: Victoria_Borodinova / Thermometer-Fever / Pixabay License