Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La Farmàcia, una professió en lluita contra la obesitat

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 12 de novembre es va celebrar el Dia Mundial de la Lluita Contra l'Obesitat, un problema de salut pública que afecta més de 650 milions de persones en tot el món. El farmacèutic, com a professional sanitari proper i accessible als ciutadans, és un recurs essencial per a combatre, educar i prevenir contra l'obesitat. 

L'OMS va apuntar el 2016 que més de 1.900 milions d'adults tenien sobrepès i més de 650 milions de persones eren obeses. Al nostre país, segons la darrera versió de l'Estudi Nutricional de la Població Espanyola publicat el 2021, el 39,3% de la població té sobrepès i fins a un 22% obesitat, índex que augmenten amb l'edat, a menor nivell socioeconòmic i en el sexe masculí.

Per tant, més de la meitat de la població (un 63% dels homes i un 47% de les dones) presenta un pes superior al recomanable, amb especial incidència entre la població infantil i juvenil, ja que es calcula que gairebé la meitat dels adolescents són sedentaris i es troben en risc de patir sobrepès o obesitat. Aquestes dades el converteixen en un dels problemes de salut pública més importants en la societat actual que, a més, comporta una destacada despesa sanitària a causa de les implicacions de les malalties amb què s'associa i a les que acompanya.

El sobrepès i l'obesitat es defineixen com una acumulació anormal o excessiva de greix que pot ser perjudicial per a la salut, essent la seva causa fonamental un continu desequilibri energètic entre calories consumides i gastades. A partir d'aquesta definició, resulta crucial conscienciar a la població que l'obesitat és una malaltia, i que es pot prevenir mitjançant una limitació de la ingesta energètica, modificacions dietètiques i la realització regular d'activitat física.

Punt farmacològic: L'obesitat, una epidèmia del segle XXI

L'impacte de l'obesitat i el sobrepès en la societat actual, juntament amb l'actiu paper que desenvolupa la professió farmacèutica en la lluita contra els seus efectes, són alguns dels motius pels quals el Consejo General de Colegios Oficiales Farmacéuticos s'uneix a la commemoració del Dia Mundial amb la publicació del "Punto Farmacológico 157: La obesidad, una epidemia del siglo XXI". Mitjançant aquest informe es contribueix a visibilitzar l'impacte global de l'obesitat i el sobrepès, oferir informació científica rigorosa als professionals sanitaris que permeti una millora de l'assistència als pacients i donar a conèixer el paper assistencial que pot exercir el professional farmacèutic per als pacients amb aquesta patologia, en termes d'educació sanitària orientada a la prevenció, d'una detecció precoç i de l'optimització de la farmacoteràpia. 

[Font: Consejo General de Colegios Farmacéuticos. 11/11/2021]

[Foto: Infosalut / Travessant el carrer / CC BY-NC-SA 4.0]