Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L'ISCIII participa en PrIMAVeRA, un projecte europeu sobre l'ús de vaccins per combatre la resistència als antimicrobians

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Centre Nacional de Microbiologia de l'ISCIII lidera el grup de treball destinat a avaluar de forma global el projecte. L'objectiu és crear una plataforma oberta amb dades matemàtiques, microbiològiques, epidemiològiques i clíniques que facilitin l'ús de vaccins i anticossos monoclonals en la lluita contra la resistència antimicrobiana. El 18 de novembre es va celebrar el Dia Europeu per a l'Ús Prudent dels Antibiòtics i comença la Setmana Mundial de Conscienciació sobre l'Ús dels Antibiòtics.

L'Institut de Salut Carlos III (ISCIII), organisme adscrit al Ministeri de Ciència i Innovació, participa en el projecte europeu Predicting the Impact of Monoclonal Antibodies and Vaccines on Antimicrobial Resistance (PrIMAVeRA) a través del Centre Nacional de Microbiologia (CNM-ISCIII). Es tracta d'un projecte de col·laboració pública i privada que busca aprofitar el big data i la intel·ligència artificial per a impulsar la lluita contra la resistència als antimicrobians amb els vaccins com a protagonistes. Per tal de donar suport a PrIMAVeRA, la iniciativa europea Innovative Medicines Initiative 2 (IMI2) ha movilitzat més de 9 milions d'euros.

L'investigador Michael McConnell lidera un dels paquets de treball del projecte des del Laboratori de Referència i Investigació en Resistència a Antibiòtics i Infeccions Relacionades amb l'Assistència Sanitària del CNM-ISCIII.

Com cada 18 de novembre, el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC) organitzà el Dia Europeu per a l'Ús Prudent dels Antibiòtics. A més, també comença la Setmana Mundial de Conscienciació sobre l'Ús dels Antibiòtics, impulsada per l'Organització Mundial de la Salut.

La resistència als antimicrobians és la capacitat que tenen els microorganismes causants de malalties per a desenvolupar mecanismes que els permeten sobreviure en la seva presència. Els vaccins i els fàrmacs desenvolupats amb anticossos monoclonals -molècules que imiten la capacitat del sistema immunitari per a combatre patògens- poden jugar un paper fonamental en la lluita contra la resistència als antimicrobians, ja que poden millorar l'eficàcia terapèutica de tals fàrmacs, que en moltes ocasions no és la desitjada a causa de la dispersió de patògens multiresistents.

Models matemàtics per a predir les resistències

L'ús d'anàlisis de big data i intel·ligència requereix la gestió de grans bases de dades, plataformes conjuntes amb informació sobre patògens i hostes que permeten elaborar algoritmes per a un ús més eficient de vaccins i anticossos monoclonals contra aquestes resistències a antimicrobians. Iniciatives com aquest projecte són claus en la futura implantació d'aquestes alternatives terapèutiques en la pràctica clínica.

L'objectiu de PrIMAVeRA és desenvolupar una plataforma web de codi obert -accessible per a tota la comunitat científica- que combini models matemàtics amb un repositori microbiològic, epidemiològic i dades clíniques i econòmiques, que serveixi com a referència per a prendre decisions sostenibles en el temps en relació amb l'ús de vaccins i anticossos monoclonals.

La iniciativa involucra a 19 socis de la UE, més el Regne Unit i Rússia, i compta amb la participació d'institucions científiques, acadèmiques, empreses i laboratoris farmacèutics. Està coordinat per l'European Vaccine Initiative (amb seu a Alemanya), la coordinació científica correspon al Centre Mèdic Universitari d'Utrecht (als Països Baixos) i el líder en l'àmbit de la indústria és el laboratori GSK. La finalitat és desenvolupar models matemàtics per a predir l'impacte dels vaccins i els anticossos monoclonals en la reducció a les resistències, i garantir la seva futura aplicació de manera eficient i sostenible perquè els resultats arribin i es mantinguin més enllà dels cinc anys que durarà el projecte.

PrIMAVeRA compta amb cinc paquets principals de treball. El primer s'encarrega d'investigar la càrrega de malaltia lligada a les resistències antimicrobianes; el segon, del desenvolupament de models bioinformàtics; el tercer, del maneig de dades; el quart, de l'anàlisi del cost-efectivitat del model desenvolupat; i el cinquè, que està coordinat des del CNM-ISCIII, treballa en l'avaluació global del projecte. 

Entre altres qüestions, aquest paquet liderat des del CNM-ISCIII fa el seguiment i validació del model informàtic desenvolupat, posa a disposició de la comunitat científica informes de seguiment, i executa un pla de sostenibilitat per a l'aplicació real d'aquest model. A aquests cinc paquets científics de treball s'hi afegeixen dos més: un per a la coordinació general del projecte i un altre destinat a la seva comunicació i divulgació.  

Amb motiu del Dia Europeu per a l'Ús Prudent dels Antibiòtics, el Ministeri de Sanitat i l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) han llançat aquest mes la campanya publicitària "Antibióticos: tómatelos en serio", una nova iniciativa del Pla Nacional contra la Resistència als Antibiòtics (PRAN) per a la conscienciació sobre la importància de l'ús prudent d'aquests medicaments. 

[Font: ISCIII. 18/11/2021]

[Foto: ISCIII]