Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El COPIB incideix en la necessitat de proporcionar mesures de suport psicològic per als milers de supervivents del suïcidi a Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'OMS calcula que per cada persona que se suïcida, sis més es veuen afectades, encara que estudis recents assenyalen que podrien ser entre 15 i 30 persones afectades directament i 135 indirectament, ja sigui en l'àmbit familiar, escolar, laboral o social. Tenint en compte les xifres més conservadores, els 930 suïcidis registrats en la darrera dècada a Balears haurien deixat més de 5.500 persones afectades directament.

Coincidint amb la commemoració del Dia Internacional del Supervivent del Suïcidi, el dissabte 20 de novembre, el Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) va subratllar la importància de recordar a totes aquestes persones i proporcionar-les mesures de suport psicològic que afavoreixin la seva recuperació. 

La darrera estadística disponible de 2020 va registrar, a la nostra comunitat, 87 morts per suïcidi, això fa que parlem de més de 522 supervivents del suïcidi només en el darrer any. Això sense tenir present que es calcula que la xifra real de suïcidis que es produeixen a la nostra comunitat, en grau de temptativa i consumats, podria duplicar amb facilitat les dades registrades, fet que ens situa en, aproximadament, un miler de supervivents del suïcidi al nostre arxipèlag. L'impacte psicològic que la pèrdua traumàtica d'una persona pot ocasionar al seu entorn familiar i social no es pot menysprear.

El COPIB considera que, si bé les principals estratègies de l'administració han d'estar enfocades a la prevenció i el tractament de la conducta suïcida, també cal aprofundir i plantejar solucions i mesures de suport psicològic per als supervivents.

[Font:.COPIB. 20/11/2021]

[Foto: remember that breakdown you were headed for? it finally found you / Landlocked blues / CC BY-ND 2.0]