Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Salut i Institucions Penitenciàries subscriuen un conveni pel tractament d'addiccions entre els reclusos de Mallorca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

S’impulsarà la formació entre els professionals que tenguin contacte amb els interns, segons les necessitats que es detectin. Se’n beneficiaran interns i treballadors del Centre Penitenciari de Palma i del d’Inserció Social de Mallorca Joaquín Ruiz Giménez i Unitat de Mares, entre d’altres.

El Consell de Govern ha autoritzat la Conselleria de Salut i Consum per subscriure un conveni amb la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries per al tractament i el seguiment d’addiccions entre la població reclusa, així com per a la formació dels professionals que l’atén. Es tracta d’un conveni adreçat als interns i als treballadors del Centre Penitenciari de Palma, el Centre d’Inserció Social de Mallorca Joaquín Ruiz Giménez, la Unitat de Mares i el Servei de Gestió de Penes i Mesures Alternatives, mitjançant la intervenció dels professionals de les unitats de conductes addictives (UCA).

Aquest acord neix de la necessitat d’impulsar accions per al tractament de l’addicció a les drogues entre la població penitenciària, un problema que està molt estès i que suposa una dificultat a l’hora de reinserir adequadament el reclús en la societat i que, a més, comporta conseqüències negatives per a la salut del reclús que incideixen en la salut de la població. Així, les actuacions duites a terme en l’àmbit dels establiments penitenciaris són crucials per ajudar la persona addicta, en la seva situació d’internament, a superar l’addicció i evitar possibles recaigudes, així com per prevenir el consum de drogues en la població reclusa que no en consumeix, però que és molt vulnerable a la pressió de l’entorn.

Per tot això, el Ministeri de l’Interior i la Conselleria de Salut i Consum volen unir esforços per a la consecució dels objectius de tractament i disminució de recaigudes pel que fa al consum de drogues, substàncies estupefaents i pràctiques de risc relacionades. Per això, és voluntat d’ambdues parts subscriure un conveni de col·laboració amb l’objecte de regular les accions en matèria de tractament i seguiment dels penats així com la formació dels treballadors d’institucions penitenciàries en matèria de drogodependències i conductes addictives.

Poden beneficiar-se del tractament totes les persones amb penes privatives de llibertat o mesures alternatives que ho sol·licitin, amb independència de la seva situació processal penal, i compleixin els criteris d’inclusió al programa.

D’altra banda, es podrà beneficiar de la formació el personal funcionari o laboral que, per raó de la seva feina (vigilància, infermeria, tractament, etc.), tengui contacte amb els interns, segons la necessitat detectada per part dels centres penitenciaris.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 22/11/2021]

[Foto: Debora Cartagena / Drogas / CC0 for Public Domain Dedication]