Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L’aplicació de les guies de bones pràctiques en les cures d’infermeria assoleix resultats importants a diferents centres sanitaris públics de les Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El compromís del Servei de Salut amb l’excel·lència en les cures (programa BPSO, per Best Practices Spotlight Organizations) ha aconseguit resultats remarcables als centres sanitaris on es va posar en marxa, ara fa sis anys. Actualment es treballa en vuit guies de bones pràctiques, amb resultats excel·lents.

Aquests són alguns dels resultats més destacats:

L’Hospital de Manacor ha aconseguit reduir un 50% el nombre de complicacions associades amb les vies venoses; aquestes poden ser des d’una flebitis (inflamació d’una vena) fins a una complicació que derivi en una sèpsia. En els darrers tres anys, més de quatre-cents professionals de la infermeria han rebut formació avançada en la instauració, el maneig i les cures de les vies venoses.

L’Àrea de Salut de Menorca ha aconseguit reduir un 88% el nombre d’amputacions per complicacions derivades del peu diabètic (de trenta-sis casos anuals a quatre).

L’Hospital Universitari Son Llàtzer ha aconseguit augmentar la identificació de les persones amb ideació suïcida, que ha assolit el 99% dels casos a les unitats d’atenció a la salut mental on s’ha implantat el programa.

S’ha aconseguit reduir el nombre de caigudes accidentals als centres hospitalaris millorant l’adequació dels entorns (obres, canvis del tipus de trespol, eliminació d’escalons, reestructuració del mobiliari, etc.).

Per una altra banda, el Servei de Salut ha publicat la Resolució de convocatòria del centre coordinador de les Illes Balears per incorporar al programa BPSO l’Hospital Universitari Son Espases i l’Atenció Primària de Mallorca; fins ara formaven part del programa l’Hospital de Manacor, l’Àrea de Salut de Menorca —ja acreditada com a centre compromès des de 2017—, l’Hospital Universitari Son Llàtzer i l’Hospital Comarcal d’Inca. Amb les noves incorporacions, més del 75% de les institucions sanitàries de la xarxa pública balear participaran en el programa de bones pràctiques clíniques.

El mes de juliol de 2018, el Servei de Salut va subscriure un acord amb l’RNAO (Registered Nurses’ Association of Ontario) i l’Institut de Salut Carles III —que dirigeix aquest programa en l’àmbit estatal des de la Unitat d’Investigació en Cures (Investén-ISCIII)— per traslladar aquest programa internacional de bones pràctiques en cures a l’àmbit autonòmic. En virtut d’aquest acord, les Illes Balears es va constituir com a centre coordinador regional (HOST Illes Balears); juntament amb el Principat d’Astúries i la Comunitat Autònoma Basca, és una de les comunitats autònomes pioneres en el desenvolupament d’aquest programa en l’àmbit regional.

El programa BPSO, que es va iniciar al Canadà l’any 2002, es va traslladar el 2012 a Espanya amb la col·laboració de l’Institut de Salut Carles III i és present a més de quinze estats i en més de mil organitzacions sanitàries i acadèmiques d’arreu del món.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 22/11/2021]

[Foto: Ian Blanco]