Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Una patent de la UIB protagonitza l’operació empresarial més important del sector biotecnològic estatal

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El compost SNF472, sorgit de la recerca desenvolupada i patentada pel Laboratori d'Investigació en Litiasi Renal de la UIB, es troba al centre de l'adquisició de Sanifit per l'empresa farmacèutica suïssa Vifor Pharma.

L’empresa farmacèutica Vifor Pharma i Sanifit Therapeutics, creada l'any 2004 com a empresa derivada de la Universitat de les Illes Balears, han anunciat un acord definitiu perquè Vifor Pharma adquireixi Sanifit per continuar el desenvolupament i la comercialització de l’SNF472, un compost sorgit de la recerca desenvolupada i patentada pel Laboratori d'Investigació en Litiasi Renal de la Universitat de les Illes Balears.

L’operació és una fita històrica per a la Universitat, que d’aquesta manera aconsegueix situar una de les seves patents al bell mig de l’adquisició més important que s’hagi fet mai fins ara d’una empresa biotecnològica a Espanya.

Fruit d’aquesta operació, la Universitat de les Illes Balears ingressarà inicialment 3,75 milions d’euros de la venda dels drets de comercialització del compost, a més d’un percentatge dels beneficis futurs. D’aquesta quantitat, la part més important, que correspon als investigadors autors de la patent, es dedicarà de manera íntegra al finançament de la recerca desenvolupada pel Laboratori d'Investigació en Litiasi Renal de la UIB.

L’SNF472: un inhibidor de la calcificació vascular

El Laboratori d'Investigació en Litiasi Renal de la Universitat de les Illes Balears va patentar l’ús del compost en població dialitzada l’any 2009 i Sanifit en va adquirir els drets d’explotació i comercialització. Des d’aleshores, aquest compost sorgit de la UIB ha estat el protagonista de diverses fites, tant en l’àmbit de recerca com en l’empresarial.

L’SNF472 és un innovador inhibidor de la calcificació vascular per al tractament de l’arteriolopatia urèmica calcificada, també coneguda com a calcifilaxis (CUA), o per a l’arteriopatia perifèrica (EAP), ambdues malalties rares relacionades amb la calcificació cardiovascular progressiva (CVC). Es basa en l’acció inhibidora de la calcificació del fitat, un compost que és present de manera natural en molts aliments, principalment el llegum, els cereals integrals i la fruita seca.

És la primera molècula sorgida d'una universitat espanyola que ha arribat a la fase 3, que comprèn assaigs clínics a gran escala, amb l'objectiu d'establir la seguretat i l'eficàcia del fàrmac i així avaluar la relació risc-benefici. Actualment, no hi ha cap medicament aprovat per a la CUA o per a l’EAP, específicament per a pacients amb malaltia renal terminal. L’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA) ja ha designat l’SNF472 com a medicament orfe per al tractament de la CUA i la PAD, i l’Agència Europea de Medicaments (EMA) l’ha designat per a la CUA. A més, Sanifit va aconseguir tancar, els anys 2015 i 2019, les recaptacions més importants de fons privats en biotecnologia d’Espanya.

[Font: Universitat de les Illes Balears. 22/11/2021]

[Foto: Philippe de la vie / Test / CC BYND 2.0]