Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Ministeri de Sanitat posa en marxa la campanya "Vive en positivo" amb motiu del Dia Mundial de la Sida

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'objectiu de la campanya és promoure el respecte cap a les persones amb infecció pel VIH i el seu entorn més proper, sensibilitzant i informant sobre el dret a la igualtat d'oportunitats que evitin situacions de discriminació. Els avenços en els tractaments i en l'atenció sanitària han millorat l'esperança i la qualitat de vida de les persones amb el VIH, convertint la infecció en una malaltia d'evolució crònica.

Aquesta campanya es va posar en marxa el dia 23 de novembre, a través d'internet i de cartelleria exterior. Tota la informació també pot trobar-se a través de les xarxes socials del ministeri i en aquest enllaç.

L'estigma i la discriminació cap a les persones amb el VIH constitueixen una vulneració de drets i persisteix com a barrera per accedir a serveis de prevenció, diagnòstic i tractament, empitjorant la qualitat de vida i la salut de les persones afectades. Però aquesta discriminació no només la pateixen les persones amb el VIH, sinó també els seus familiars i persones properes. A més, en molts casos, la infecció pel VIH se superposa a altres situacions preexistents de greu exclusió social.

Les desigualtats socials tenen un clar efecte en la vulnerabilitat davant la infecció, en el pronòstic i evolució de la infecció, així com en l'impacte de la discriminació associada al VIH, que és encara major en aquestes persones. 

Pacte Social VIH

La campanya s'emmarca en el Pacte Social per la no discriminació i la igualtat de tracte associada al VIH, impulsat des del Ministeri de Sanitat el novembre de 2018, amb l'objectiu d'eliminar l'estigma i la discriminació associats al VIH i a la sida, garantint la igualtat de tracte i d'oportunitats, la no discriminació, el respecte dels drets humans i la diversitat de les persones afectades. 

El Pacte Social pel VIH inclou tots els àmbits de la vida, tant públics com privats, a través de la promoció de polítiques, estratègies i línies d'actuació, i es desenvolupa a través dels següents objectius específics:

  • Afavorir la igualtat de tracte i d'oportunitats de les persones amb el VIH
  • Treballar en favor de l'acceptació social
  • Reduir l'impacte de l'estigma en les persones amb el VIH
  • Generar coneixement que orienti les polítiques i accions per fer front a la discriminació

[Font: Ministeri de Sanitat. 23/11/2021

[Foto: Madartzgraphics / Vih Sida Virus/ Pixabay License]