Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El conte «Pon la magia en el corazón», de la infermera Lourdes Luque, forma als infants en RCP

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Col·legi Oficial d’Infermeria de Balears (COIBA) col·labora en l'edició d'aquest llibre d'educació sanitària, que tracta un tema que és un dels pilars bàsics del treball infermer.

El conte «Pon la magia en el corazón», de la infermera comunitària Lourdes Luque, pretén formar als infants en reanimació cardiopulmonar amb l'objectiu de convertir-los en aliats de salut.

Els índexs de supervivència i atenció a una parada cardiorespiratòria per part dels testimonis són molt baixos a Europa, i al nostre país encara més. Per això, des de fa anys, les principals agències i administracions de salut aposten pels infants com a agents de salut que ajudin en aquesta tasca, ja que ells tenen gran capacitat d'aprenentatge.

El conte narra la història de na Carmen, una nina que viu a Vila Esperança i que somia ser "la gran maga de la vida". La seva mare, que és infermera, li conta una situació que va viure quan un senyor es va desplomar al carrer i com, gràcies als seus coneixements de reanimació cardiopulmonar, va poder mantenir-lo amb vida fins a l'arribada dels equips d'emergència.

Na Carmen aprèn els passos que cal donar i els repassa amb el seu osset de peluix. Està conscient? Respira? Si la resposta és negativa, cal telefonar immediatament al 112 (el número màgic) i iniciar la reanimació.

Amb les mans l'una sobre l'altra s'inicien les compressions. Amb els braços rectes, es tira el cos cap endavant i empeny contra el terra. S'ha d'empènyer ràpidament i sense parar. Mentrestant, l'ambulància ja és de camí.

El conte conclou anys més tard, quan un amic de na Carmen s'ennuega amb l'entrepà al pati del col·legi i ella ha d'acudir al rescat.

El conte transmet coneixements, però també valors, sobretot el valor de la solidaritat i el fet de creure en les pròpies capacitats. Encara que els infants segurament no tenen molta força, poden demanar l'ajuda d'un adult i junts salvar vides.

El Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears ha col·laborat en l'edició d'aquest conte. Per al col·legi, aquest conte té un gran valor com a eina educativa, molt útil dins del treball de promoció i educació per a la salut que realitzen les infermeres.

[Font: COIBA. 24/11/2021]

[Foto: COIBA]