Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Les donacions de sang augmenten un 10,4% en els deu primers mesos de l'any a Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Patronat del Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears ha celebrat la seva 58a reunió. En ella s'ha informat que la població balear ha contribuït amb 31.988 donacions durant els 10 primers mesos de l'any, un 10,4% més que en 2020. En l'actualitat compta amb unes reserves de 580 unitats de glòbuls vermells. El nivell òptim necessari per a un correcte proveïment dels hospitals ascendeix a 1.000 unitats.

Balears ha registrat 31.988 donacions de sang fins al 31 d'octubre de 2021. Són 3.025 més (10,4%) que en el mateix període de 2020, fruit de l'augment d'activitat dels hospitals. En aquest període s'han reduït un 6,1% les campanyes de donació de sang i hi ha hagut un augment del 17,6% en la seva eficiència. La ràtio de donació per col·lecta ha passat de 27 donacions en 2020 a 32 donacions per col·lecta en el mateix període de 2021.

Al Banc de Teixits l'activitat també ha augmentat. S'han recuperat els nivells d'anys anteriors d'implant de teixit osteotendinós. En els deu primers mesos de l'any 2021 s'han realitzat 1.016 implants a 784 pacients, enfront dels 852 realitzats en 651 pacients en el mateix període de l'any anterior. També s'han efectuat 80 implants de còrnia enfront dels 70 del mateix període del 2020. La donació de cordó es manté en els nivells d'anys anteriors, per sota dels nivells òptims. Quant a la donació de llet, si bé ha disminuït respecte a l'any anterior (62 donants i 376 litres recollits enfront de 91 i 459 en 2020) cal tenir en compte que en el 2020 es va realitzar una crida extraordinària que va permetre incorporar un gran nombre de donants de tal manera que s'han pogut atendre adequadament les necessitats dels serveis de neonatologia de la nostra Comunitat.

Durant la reunió, es va informar de l'activitat de la Comissió de Recerca i Docència, que durant 2020 va destinar ajudes al projecte de recerca “Avaluació de l'impacte dels agregats plaquetaris en els concentrats de plaquetes obtinguts per afèresi” liderat per la Dra. Teresa Jimenez. També va destinar ajudes a la participació en congressos científics i a la mobilitat del personal per activitats formatives, ajudes per a publicacions científiques com “Labeling of Extracellular Vesicles for Monitoring Migration and Uptake in Cartilage Explants” a la revista Journal of Visualized Experiments.

Així mateix va aportar per a l'adquisició d'equipament complementari per al desenvolupament del projecte FIS “Desenvolupament d'un medicament basat en vesícules extracelul·lars (EV) derivades de plaquetes humanes per al seu ús en el tractament d'úlceres cròniques PI20/00127” i per a l’elaboració del Pla Estratègic d’Investigació i innovació del Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears.

Els membres del Patronat i tot l'equip humà del Banc de Sang i Teixits volen donar les gràcies a tota la població balear pel gran suport a la donació de sang, sang de cordó umbilical i llet materna.

[Font: Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears]

[Foto: Infosalut / Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears / CC BY-NC-SA 4.0]