Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Les infermeres de Balears treballen per a la prevenció del suïcidi

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Una dotzena d'infermeres i infermers de Balears ha constituït la Comissió per a la prevenció del suïcidi del Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears (COIBA). En una primera sessió, els professionals han decidit posar en marxa una sèrie de línies de treball per contribuir a prevenir el suïcidi, que és un problema seriós de salut pública a la nostra societat.

Els integrants d'aquesta comissió són infermeres de diferents àmbits assistencials, moltes de les quals ja tenen experiència en el maneig de pacients amb idees suïcides, o s'han trobat amb aquesta situació en el passat.

Per això, acordaren, en primer lloc, unir recursos, intercanviar els seus coneixements i formar-se conjuntament per poder reconèixer els senyals d'alarma, atendre i derivar les peticions d'ajuda, així com aprendre a gestionar-les millor. A la vegada, la Comissió s'ha proposat identificar la xarxa d'infermeres de Balears que - des de diferents llocs - està atenent a persones que han tengut idea o temptativa de llevar-se la vida.

Ja sigui en una unitat de pacients crònics, en una de cures agudes, en urgències, en hospitals o en els mateixos centres de salut, seria de gran utilitat per a les infermeres saber identificar els senyals d'alarma i conèixer els recursos disponibles, aprofitant els protocols i la xarxa de suport existent a Balears.

Serà prioritària la formació als professionals que treballen amb col·lectius vulnerables a causa del risc més gran que tenen de suïcidi. Entre els grups vulnerables, també es troba el col·lectiu sanitari, incloses les infermeres.

La Comissió col·laborarà amb l'Observatori del suïcidi de Balears, amb el que proposen establir vincles i cooperació. Finalment, la Comissió per a la prevenció del suïcidi del COIBA treballarà per combatre l'estigma social entorn de la conducta suïcida.

[Font: COIBA. 03/12/2021]

[Foto: COIBA]