Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Sonrisa Médica, l'entitat pionera a Espanya de pallassos d'hospital, dóna cobertura als centres públics de Balears gràcies al 0,7% de l'IRPF Social

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Es calcula que cada any atenen a prop de 26.000 beneficiaris directes (infants de 0 a 16 anys que estan hospitalitzats i als seus familiars i acompanyants) i 24.000 beneficiaris indirectes (pacients adults amb necessitats d’esbarjo i professionals sanitaris a qui se'ls facilita la feina). A més cada any fan 576 actuacions i tenen 260 socis.

Dia 4 de novembre de 1994 un pallasso va entrar per primera vegada a l'Hospital de Son Dureta, a Palma. Era la primera vegada que un pallasso entrava a un hospital espanyol amb l'objectiu de fer més amable l'estada dels infants que havien de fer una estada hospitalària.

Sonrisa médica es va convertir en l'associació de pallassos d'hospital pionera a Espanya i avui en dia ja han fet 27 anys de recorregut fent que la rialla i les emocions siguin una realitat fàcil de digerir dins un hospital, tant pels infants com pels seus acompanyants i familiars.

Val a dir que gràcies al programa de l'IRPF Social l'associació Sonrisa médica és present ara mateix als sis hospitals públics de les Illes Balears i compta amb 20 pallassos per donar cobertura.

La funció del pallasso d'hospital és catalitzar totes les emocions que es barregen dins un hospital. Podem trobar sensacions com ara l'ensurt, l'angoixa o fins i tot l'agressivitat, que són respostes molt normals amb els nins. I els pallassos el que fan és que aquests infants retornin a la seva condició d'infants, es relaxin i puguin fer front a la malaltia i tot el que aquesta implica, amb un procés molt més amable.

L'objectiu és fer un acompanyament emocional a pacients infantils i als seus familiars.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 13/12/2021]

[Foto: Hospital Universitari Son Llàtzer]