Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Un home de 53 anys, primer pacient trasplantat de fetge a les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La intervenció quirúrgica es va realitzar el 29 d’octubre i, des de mitjans desembre, el pacient roman a casa seva totalment recuperat. Durant la seva estada hospitalària, una cinquantena de professionals de l’Àrea Quirúrgica, de Reanimació, d’UCI i de planta d’hospitalització han estat pendents de l’atenció, de les cures i de la seva evolució i recuperació.

L’Hospital Universitari Son Espases va rebre el mes de juny d’enguany l’autorització definitiva per fer trasplantaments hepàtics, i el 13 de setembre, l’Organització Nacional de Trasplantaments va informar de l’autorització a tots els hospitals del país detectors d’òrgans. El 27 d’octubre, es va detectar un òrgan compatible amb el grup sanguini del receptor i es van posar en marxa tots els mecanismes interns per dur a terme el primer trasplantament hepàtic a les Illes Balears. La intervenció va començar a les 8.00 h del matí i, durant 9 hores, els professionals varen extreure el fetge malalt del pacient i li implantaren el del donant. A l’acte quirúrgic, hi participaren una vintena de professionals, entre cirurgians, anestesiòlegs i infermers –que varen comptar amb la col·laboració i el suport d’especialistes de l’Hospital Clínic, de Barcelona.

Aquest primer trasplantament hepàtic és una fita històrica per a la sanitat de les Illes Balears i ha estat possible gràcies a l’embranzida dels professionals de l’Hospital Universitari Son Espases, que sempre han comptat amb el suport del Servei de Salut, de la Conselleria de Salut i del Govern de les Illes Balears.

Amb el primer trasplantament hepàtic s’assoleix l’objectiu de millorar la supervivència dels pacients amb hepatopaties cròniques terminals i agudes fulminants i, alhora, evita desplaçaments de pacients i de les seves famílies a altres centres hospitalaris de la Península i posa punt final a una situació d’iniquitat.

Durant més de dos anys, l’Hospital i els seus professionals han invertit temps i recursos per implantar el Programa de Trasplantament Hepàtic a les Illes Balears. S’han creat protocols multidisciplinaris, comitès organitzatius i clínics específics, consultes específiques i una unitat assistencial; s’han integrat circuits i serveis, i s’ha fet molta inversió en formació.

En el Programa de Trasplantament Hepàtic hi participen els serveis de: Aparell Digestiu, Cirurgia General i Digestiva, UCI, Anestesiologia i Reanimació, Hematologia i Hemoteràpia, Immunologia, Malalties Infeccioses, Anatomia Patològica, Microbiologia, Anàlisis Clíniques, Farmàcia, Nutrició, Radiologia, Rehabilitació, Psiquiatria i, per descomptat, els infermers de l’Àrea Quirúrgica, de l’Àrea de Crítics i d’Hospitalització.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 23/12/2021]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]