Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Banc de Sang fa una crida per la baixada de donacions a causa de la incidència d'Òmicron

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears informa que la incidència d'Òmicron en la població donant està minvant la seva capacitat d'aconseguir donacions de sang, la qual cosa posa en risc el subministrament de components sanguinis per a transfusió als hospitals de les Illes Balears.

Junt amb el descens habitual en les donacions en aquestes dates, s'ha sumat l'augment exponencial dels casos de contagis de COVID a les Illes amb l'arribada de la variant Òmicron, que està afectant directament a donants de sang que no poden per això anar a donar. A més, el Banc de Sang estima que s'hi han reduït en 5.000 el nombre de donants nous des de l'inici de la pandèmia.

Com els pacients continuen necessitant transfusions, hi ha una marcada descompensació entre la demanda de sang dels hospitals i el nombre de donacions que es realitzen cada dia. Per poder garantir l'adequada atenció dels pacients es necessiten almenys 200 donacions diàries de sang. Actualment, només s'obté un 50% de les donacions necessàries.

El Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears recorda a la població els requisits que han de seguir les persones que s'hagin vacunat contra la COVID, hagin passat la malaltia o estiguin en contacte amb malalts de coronavirus que vulguin donar sang:

  • Qui es vacuni contra la COVID podran donar sang 24 hores després, sempre que es trobin bé a l'hora de realitzar la donació.
  • Les persones contagiades pel coronavirus o amb algun símptoma compatible (malestar, febre, tos, dificultat per respirar, pèrdua de gust o de olfacte, etc). podran donar 28 dies després de recuperar-se completament.
  • Si han estat contacte estret d'una persona amb coronavirus o en aïllament preventiu, podran donar catorze dies després.
  • El personal sanitari, auxiliar i de recolzament que tracta o cuida a persones afectades de COVID-19 podrà donar quan finalitzi el contacte de risc.

Per aquesta raó, es demana l'ajuda a tota la població sana per mantenir les reserves necessàries per abastir als hospitals de Balears, ja que la sang no es pot fabricar i només pot obtenir-se mitjançant donacions. Qualsevol persona sana, entre 18 i 65 anys i que pesi més de 50 quilos pot donar sang. La donació de sang és un acte voluntari i altruista, una contribució a la societat. Es tarda entre 20 i 30 minuts i es contribueix a millorar la vida de moltes persones malaltes que necessiten sang.

Per donar sang és precís demanar cita a través de la pàgina web www.donasang.org.

[Font: Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears]

[Foto: Banc de Sang i Teixits]