Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Institucions sanitàries

El COIBA lamenta que la inversió en infermeres especialistes no repercuteixi en la salut de la població per manca de voluntat política

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears (COIBA) urgeix el Govern a desenvolupar el decret del 2019 i a crear les places necessàries per a les infermeres especialistes.

El COIBA afirma que el Servei de Salut de les Illes Balears està formant infermeres especialistes en família i comunitària, en pediatria, en salut mental, en geriatria i, a partir d’enguany, també en salut laboral, però això no s'està traduint en infermeres que ocupen places d'especialistes, ja que l’administració no garanteix que aquestes infermeres puguin accedir als llocs de feina per als quals s’han format.

D'aquesta manera la inversió en formar infermeres especialistes no repercuteix en la salut dels ciutadans, ja que moltes d’elles, després d’haver acabat la seva formació, fan feina en llocs diferents de la seva especialitat. Això suposa una pèrdua molt important de potencial en l’atenció sanitària que es dóna als pacients, a més d’un desaprofitament de la inversió que fa l’IB-Salut en la formació.

El nucli del problema, segons el COIBA, es troba en la manca de voluntat política per desenvolupar el Decret 45/2019, de 24 de maig, pel qual es creen, modifiquen i suprimeixen diverses categories de personal estatutari en l’àmbit del Servei de Salut de les Illes Balears. Aquest decret va crear en 2019 les figures d’infermera especialista familiar i comunitària, infermera especialista en pediatria, infermera especialista en salut laboral i infermera especialista en geriatria, però encara no s’ha desenvolupat ni s’han reconvertit les places.

Això fa que moltes de les infermeres especialistes formades a la nostra comunitat decideixin traslladar-se a altres comunitats, on sí que es reconeix la categoria professional d’especialistes amb llocs de feina específics. A tot això s’ha d’afegir que, encara que hi hagi dues especialitats que estan més desenvolupades a les Balears, com són la de comare i la d'infermera de salut mental, també manquen places específiques per aquestes especialitats.

[Font: COIBA. 25/01/2022]

[Foto: Govern de les Illes Balears]