Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El grup de professionals de Psicologia d'Emergències del COPIB ha atès 163 casos relacionats amb suïcidis en els dos anys de pandèmia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La conducta autolítica creix un 7,3% respecte del bienni anterior i és la primera causa d'activació dels psicòlegs i psicòlogues que integren el GIPEC IB 112, per davant dels accidents de trànsit. El COPIB recorda a la ciutadania que poden sol·licitar atenció psicològica professional al 112 davant una situació d'emergència personal o familiar. 

Els professionals del Grup d'Intervenció Psicològica d'Emergències, Catàstrofes i Crisis (GIPEC IB), del Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB), han estat activats en 163 ocasions pel Servei d'Emergències de les Illes Balears 112 per assistir en casos relacionats amb el suïcidi registrats en la comunitat autònoma durant els dos anys de pandèmia (2020 i 2021).

Del total d'intervencions realitzades, 77 varen ser suïcidis consumats (19 dones i 58 homes) i 86 temptatives (24 dones i 62 homes). Per illes, Mallorca concentra el nombre més gran d'activacions del servei per aquest motiu amb 127 intervencions, seguit d'Eivissa amb 22, Menorca amb 13 i Formentera amb 1.

Encara que el 2020, últim any de referència de les estadístiques oficials, l'Institut Nacional d'Estadística (INE) va registrar un petit descens del nombre de suïcidis a Balears respecte a 2019,des del GIPEC IB s'adverteix que les dades d'activació del grup suposen un increment del 7,3% respecte del bienni anterior (2018-2019), quan es varen registrar 151 intervencions relacionades amb el suïcidi a les Illes. Aquestes xifres coincideixen amb el repunt de persones que han necessitat atenció psicològica per ideació suïcida o temptatives, que no es comptabilitzen al país i que ja advertia l'Observatori del Suïcidi de les Illes l'octubre de 2020.

El suïcidi no té gènere, ni edat, ni classe social. Ho confirmen les dades i el fet que les causes del comportament suïcida siguin nombroses, complexes i normalment multifactorials. Així i tot, una anàlisi detallada dels casos en els quals el GIPEC IB ha estat activat en aquests dos últims anys, mostra que el comportament autolític i la consumació de la ideació suïcida continua sent més elevada en els homes que en les dones (120 i 43 casos respectivament), si bé és cert que en l'últim any s'ha detectat un augment de la conducta suïcida en la població femenina.

Respecte a la franja d'edat que presenta una major incidència de casos, el 68,7% de les intervencions realitzades (112 casos) afecten grups d'edats compresos entre els 18 i els 50 anys. La franja d'edat de 41 i 50 anys és la més colpejada, representant un 29,44% de les intervencions (48), si bé el col·lectiu de persones d'entre 18 i 40 anys és el que ha experimentat un major increment de casos, representant el 39,2% de les activacions. També preocupa l'augment de casos relacionats amb menors de 18 anys, que suposen ja un 4,2% dels casos.

Encara que les majors taxes de suïcidi s'han registrat sempre entre els homes d'edat avançada, en els últims mesos hem constatat un increment de temptatives i suïcidis consumats entre adolescents i joves. En aquests casos, el desig de morir sorgeix com a resposta a una crisi vital, sense necessitat que existeixi un problema de salut mental de base contràriament al que es pot pensar.

24 hores d'atenció psicològica a la ciutadania 

Des del COPIB recorden a la ciutadania que es pot sol·licitar atenció psicològica professional les 24 hores del dia telefonant al 112 davant una situació d'emergència personal o familiar que pugui comportar un risc imminent per a la vida d'una persona.

Els casos d'emergències, per a la qual és requerida la intervenció dels professionals de la psicologia, no han deixat d'augmentar des que el Grup va començar a fer feina el 1998 en l'assessorament i gestió de les emergències extraordinàries i quotidianes, oferint suport i acompanyament psicològic a les persones afectades per a afavorir el seu restabliment.

[Font: COPIB. 24/01/2022]

[Foto: Freephotos / Sad, depressed, depression, sadness / CC0 License]