Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

157 infants ingressats a Son Espases es varen beneficiar de la musicoteràpia durant el 2021

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

157 infants ingressats a la Unitat d’Oncologia Infantil i a l’UCI Pediàtrica de l’Hospital Universitari Son Espases es varen beneficiar del programa de Musicoteràpia durant el 2021, una xifra similar a la registrada el 2019, abans de l’inici de la pandèmia per la COVID-19. Aquest programa es va posar en marxa el mes de maig de 2016 de la mà del musicoterapeuta Pau Català i compta amb el finançament de les entitats Aspanob, Lions de Calvià i la Fundació “la Caixa”.

La Musicoteràpia és una teràpia complementària, no farmacològica, que utilitza tècniques basades en l’escolta de música o en l’ús d’instruments musicals per promoure canvis en la persona. En l’àmbit hospitalari, existeix evidència científica que aquesta teràpia pot ajudar a reduir la percepció del dolor i l’ansietat vinculada a la malaltia, a fomentar la relaxació i a funcionar com a suport psicològic dels pacients i dels acompanyants.

Per unitats, 42 nins i nines amb càncer varen rebre Musicoteràpia, amb un total de 372 sessions. En el cas dels malalts oncològics, aquesta teràpia complementària pot servir per: reduir l’ansietat vinculada a la malaltia, fomentar el contacte i l’expressió d’emocions, promoure el sentiment d’identitat pròpia i, en definitiva, donar suport psicològic per fomentar el benestar del pacient durant els ingressos.

En el cas de l’UCI Pediàtrica, 115 pacients varen rebre la visita del musicoterapeuta i es dugueren a terme 387 sessions. A Cures Intensives, s’ha demostrat que és una teràpia eficaç per reduir la percepció del dolor, per exemple, en el cas dels pacients operats d’escoliosi. També ajuda a fomentar la relaxació o l’activació, si és necessària. La teràpia amb música no només beneficia el pacient, sinó també l’acompanyant en moments de tensió, com potser l’ingrés a una unitat de cures intensives.

Després de l’aturada del servei, durant el confinament decretat el març de 2020, i les limitacions posteriors a causa dels protocols de bioseguretat, l’any passat el servei de Musicoteràpia va reprendre el ritme de sessions previ a l’inici de la pandèmia.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 10/02/2022]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]