Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

PREDIMED-Plus: una intervenció efectiva per fer front a l'obesitat i prevenir les patologies associades

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La tesi doctoral de Sandra Carreres Rey analitza els resultats de dos anys d’intervenció nutricional dels participants de Mallorca d’aquest projecte, en el qual col·labora el grup de recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu de la UIB.

De manera paral·lela a l’increment de l’esperança de vida, ha augmentat també el nombre de persones que pateixen alguna malaltia crònica no transmissible. Un exemple és l’obesitat abdominal, que és l’excés de greix corporal, que repercuteix en un increment del pes corporal i que pot ser perjudicial per a la salut. A l’Estat espanyol, l’obesitat afectava, l’any 2015, més del 20% de la població i, l’any 2019, més de 100.000 morts foren atribuïdes a aquesta malaltia.

Després de molts anys de recerca en epidemiologia nutricional, s’ha observat la importància que té l’alimentació saludable en la prevenció la diabetis mellitus de tipus 2 i la malaltia cardiovascular, dues patologies relacionades amb la síndrome metabòlica. L’any 2003 començà l’estudi PREDIMED per analitzar l’efectivitat d’una dieta moderada en greixos, com és la dieta mediterrània, en la prevenció de la malaltia cardiovascular i el nivell de supervivència. Partint d’aquest estudi, el 2014 es va posar en marxa l’estudi PREDIMED-Plus, amb la participació del grup de recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu de la Universitat de les Illes Balears. L’objectiu de PREDIMED-Plus era comprovar l’efectivitat d’una dieta mediterrània tradicional amb reducció de la ingesta energètica sobre la pèrdua de pes en una població amb síndrome metabòlica i elevat risc cardiovascular.

En el marc de PREDIMED-Plus, la tesi doctoral de Sandra Carreres Rey, defensada recentment a la Universitat de les Illes Balears, ha tingut com a objectiu general observar els efectes de dos anys d’intervenció entre la població de Mallorca que va participar en aquest projecte. La població d’estudi eren homes de 55 a 75 anys i dones de 60 a 75 anys, que presentaven obesitat abdominal i síndrome metabòlica, però que no han desenvolupat cap malaltia cardiovascular.

L’estudi mostra que el 32,5% dels participants aconseguí una pèrdua de pes mitjana del 5% al cap de 24 mesos d’intervenció. També disminuí de manera estadísticament significativa el perímetre de cintura en el grup d’homes i es milloraren els paràmetres bioquímics relacionats amb la glucosa, l’hemoglobina glicosilada i els nivells de triglicèrids alterats. També s’observà una millora dels nivells de colesterol associats a la lipoproteïna d’alta densitat (HDL-c) en el cas dels homes. Amb tot, hi hagué una reversió de la síndrome metabòlica estadísticament significativa al cap de sis mesos de la intervenció.

L’estat nutricional millorà després de la intervenció amb un consum més elevat de fruita seca, peix blau, llegum, fruita i verdura i cereal integral, i la reducció del consum de sodi i greix saturat i trans present en els aliments ultraprocessats. Per altra banda, també millorà la qualitat glucèmica de la dieta amb la reducció del consum les begudes refrescants o ensucrades. Tots aquests resultats donaren lloc a una adherència més forta a la dieta mediterrània.

Millora de la percepció de la salut

La intervenció de PREDIMED-Plus també tingué un efecte positiu sobre la percepció de la salut i l’estat emocional dels participants. La tesi de Sandra Carreres destaca que els participants declararen trobar-se millor que abans d’haver iniciat la intervenció, i presentaren més bona puntuació tant en l’escala de vitalitat com en la de rol emocional. També millorà estadísticament la puntuació per a depressió.

Encara que no existeix una única solució que sigui efectiva per a la pèrdua de pes i rellevant en termes de salut, aquesta tesi doctoral i el futur treball d’intervenció de PREDIMED-Plus obren la porta a futurs treballs més extensos que permetin adaptar la dieta mediterrània al context obesogènic actual, així com l’ús de múltiples eines psicosocials i neurocognitives que permetin el tractament de l’obesitat i la reversió de les comorbiditats associades a la població adulta.

[Font: Universitat de les Illes Balears. 21/02/2022]

[Foto: Infosalut / Home passejant / CC BY-NC-SA 4.0]