Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L’IdISBa i la UIB lideren un projecte europeu per identificar el grau òptim d'activitat física en nens i adolescents per a una millor salut al llarg de la vida

Catalina Picó, Catedràtica de la UIB (UIB-IdISBa-ciberobn) i coordinadora de “INTEGRactiv” i Andreu Palou, investigador i Director del LBNB (UIB-IdISBa-ciberobn).

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular, Catalina Picó, coordina el projecte europeu INTEGRactiv per a la cerca de biomarcadors que identifiquin el grau òptim d'activitat física en nens i adolescents que condicionarà la salut la resta de la seva vida.

El projecte serà gestionat per la Fundació Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i es coordina des del Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia (LBNB) de la Universitat de les Illes Balears (UIB) que dirigeix el professor Andreu Palou i que forma part del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa sobre Obesitat i Nutrició (CIBEROBN).

El projecte ha estat seleccionat en la convocatòria de la Joint Programming Initiative a Healthy Diet for a Healthy Life (JPI HDHL) de la Comissió Europea, Standardised measurement, monitoring and/*or biomarkers to study food intake, physical activity and Health (STAMIFY).

En el projecte participen centres de recerca de 4 països:

Una activitat física personalitzada per a cada nen i la seva salut al llarg de la vida

L'activitat física proporciona beneficis per a la salut al llarg de la vida i millora molts factors de risc cardiovascular. La infantesa i l'adolescència són períodes crítics per a la salut per a tota la vida, ja que els processos que subjauen a les malalties cardiovasculars i l'obesitat sovint tenen el seu origen en edats primerenques. No obstant això, no està clar com l'activitat física es vincula amb diferents paràmetres de salut. És necessari cobrir aquesta bretxa de coneixement i, més específicament, comptar amb biomarcadors que permetin relacionar el grau d'activitat física amb els efectes sobre la salut a mitjà i llarg termini. INTEGRActiv aborda aquest desafiament enfocant-se en la identificació de marcadors integrats que reflecteixin tots dos aspectes en nens i adolescents.

La identificació de nous biomarcadors s'aconseguirà combinant mesures d'activitat física i aptitud cardiorespiratòria i muscular amb: mesures antropomètriques, factors de risc cardiovascular i marcadors endocrins, citocines, miARN circulants, perfil d'expressió gènica en cèl·lules sanguínies i perfil metabolòmic en plasma i cèl·lules sanguínies. Els biomarcadors candidats es derivaran de la caracterització i l'anàlisi integrada de dades d'una cohort central i seran després analitzats en individus d'aquesta cohort després d'una intervenció educacional, així com en mostres existents d'altres estudis.

INTEGRActiv suposa avanços capdavanters per a: a) la definició de biomarcadors del nivell d'activitat física en la infantesa i l'adolescència; b) l'obtenció d'informació mecanicista del vincle entre activitat física i salut; c) la identificació de factors com a edat, sexe, pes corporal, comportament del somni i estat puberal- que afecten quantitativament les respostes dels biomarcadors; d) l'ús i desenvolupament de noves eines en la recerca en biomarcadors; e) l'avaluació i primer pas en la validació de biomarcadors candidats en un estudi d'intervenció i altres estudis independents.

[Font: IdISBa. 03/03/2022]

[Foto: IdISBa]