Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La UIB i l’AECC col·laboren perquè el campus sigui un espai sense fum

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) i la Universitat de les Illes Balears (UIB) impulsen conjuntament el projecte "Espais Sense Fum" al campus universitari, una iniciativa que promou la creació d'ambients lliures de l'exposició al fum nociu del tabac tradicional o electrònic en espais oberts d'ús públic i col·lectiu.

La UIB i l’AECC han signat un conveni per continuar fomentant el desenvolupament de projectes de recerca i experiències en matèries d’interès comú i la difusió d’activitats relacionades amb estils de vida saludable i prevenció del càncer. Gràcies a aquesta col·laboració, l’Associació durà a terme accions formatives, d’animació comunitària i de sensibilització en l’àmbit universitari, per fomentar un estil de vida saludable, fent èmfasi en la prevenció del consum de tabac i alcohol, així com en la importància d’una alimentació saludable i la realització d’exercici físic, com a pilars de la promoció de la salut, mitjançant cursos, tallers, convocatòria de premis o divulgació d’informació gràfica, entre d’altres.

A més, ambdues institucions impulsaran campanyes de sensibilització sobre temes d’interès mutu, coincidint amb el calendari de dies assenyalats i referits a la sensibilització dels diferents tipus de càncer. En concret, col·laboraran en la difusió de la campanya per fer visible la condició d’espais lliures de fum, promovent entorns saludables a través d’Espais Sense Fum. Aquesta iniciativa cerca prohibir sense sancionar el consum de tabac en espais oberts i fomentar hàbits de vida saludable, promoure una vida sense tabac, desnormalitzar el consum de tabac en la societat i tenir cura del medi ambient.

Com han fet fins ara, les dues entitats convocaran els Premis Balears contra el Càncer per a treballs de fi de grau o de màster a la UIB, amb la finalitat d’incentivar i premiar l’esforç dels alumnes que hagin realitzat treballs de fi de grau i de màster orientats als tres pilars de l’Associació: informar i conscienciar sobre la malaltia (promoció de la salut, prevenció primària i secundària); donar suport al malalt i a la família i acompanyar-los (atenció social, atenció psicològica, orientació sanitària, rehabilitació i fisioteràpia...), i fomentar la recerca oncològica.

El conveni inclou també promoure el voluntariat de l’Associació en l’àmbit d’actuació de la Universitat per incidir sobre la comunitat universitària; serà el programa Voluntaris per la Ciència. Per afavorir la participació dels voluntaris, l’Associació i la UIB poden oferir programes de formació general i específica de voluntariat impartits per ambdues entitats.

Taula de Tabac

Un dels àmbits de cooperació entre l’AECC i la UIB és la Taula de Tabac, a través de la qual es desenvoluparà el projecte Espais Sense Fum. 

La primera reunió es va celebrar el dia 17 de febrer. S’hi varen tractar les possibilitats d'abordatge del projecte Espais Sense Fum al campus universitari; com avaluar en primera instància la situació actual del consum de tabac entre l'alumnat i els treballadors de la Universitat; les maneres de sensibilitzar i divulgar la iniciativa i les primeres passes que s’han de fer. Aquestes trobades tindran lloc cada dos o tres mesos, segons els temps acadèmics.

El consum de tabac a Illes Balears

El consum de tabac és la causa principal de malaltia, discapacitat i mort arreu del món.

El tabac és el principal factor de risc per tenir càncer de pulmó. Els fumadors també tenen més risc de patir càncer de boca, llavis, llengua, laringe i faringe, estómac, esòfag, pàncrees, bufeta, ronyó, coll d'úter, còlon i recte, fetge, mama, cavitat nasal, ovari i certes formes de leucèmia.

El consum de tabac provoca 52.000 morts cada any a Espanya, on el 24% de la població continua sent fumadora, és a dir, més de 10 milions d'espanyols són fumadors.

Segons les dades de l'Observatori del Càncer de l'Associació Espanyola Contra el Càncer, l’any 2021, a les Illes Balears el càncer de pulmó va ser el tipus de tumor més mortal, amb 533 defuncions i una incidència de 609 diagnòstics (10,17%).

El nombre de persones que fumen diàriament a les Illes Balears és de 239.554, un 23% de la població de més de quinze anys.

S’estima que el càncer de pulmó es convertirà en un problema greu de salut pública els pròxims anys, principalment a causa de l'elevat nombre de casos nous i la seva mortalitat i la tendència esperada en aquest sentit, i els costos associats i la morbiditat.

En aquest sentit, és fonamental avançar en les mesures que s'ha demostrat que són eficaces per augmentar les barreres d'entrada i reduir l'inici del tabaquisme, com ara la creació dels Espais Sense Fum.

[Font: Universitat de les Illes Balears. 03/03/2022]

[Foto: Universitat de les Illes Balears]