Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El degà del COPIB compareix al Parlament per demanar un increment de l'atenció psicològica en el sistema de salut de les Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El degà del Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) va comparèixer el dimecres 9 de març de 2022 al Parlament de les Illes Balears, per advertir de la necessitat d'incrementar urgentment els recursos d'atenció psicològica en el sistema de salut de la comunitat autònoma.

El degà del COPIB va manifestar la necessitat d'augmentar els recursos dirigits a la salut mental i elevar propostes que permetin millorar els serveis i atendre millor les necessitats d'atenció psicològica de la ciutadania. Aquesta intervenció arribava gairebé un any després que es registràs formalment la sol·licitud, el març de 2021.

Durant les més de tres hores en les quals es va prolongar la compareixença, el degà va advertir als i a les diputades que els problemes associats amb la salut mental han crescut a un ritme completament desigual a com ho ha fet el nombre de professionals de la psicologia que són necessaris per a atendre la ciutadania, provocant greus deficiències que s'han vist ara accentuades a conseqüència de la pandèmia.

Mesures i propostes

Aquestes són les mesures més urgents i les propostes de millora exposades durant la compareixença:

  • Augmentar el nombre de professionals, tant en atenció primària com en els serveis especialitzats, amb l'increment del nombre de places para professionals de la psicologia en un 50%. En aquest sentit, també es va manifestar que el nombre de places PIR continua sent reduït.
  • Donar prioritat a un programa nacional de prevenció de conductes suïcides, amb mesures efectives en diversos àmbits com l'atenció psicològica primerenca o la dotació de recursos per al seguiment dels casos de risc, amb especial atenció a col·lectius vulnerables.
  • Reforçar els serveis d'orientació dels centres educatius amb professionals de la psicologia que puguin atendre la problemàtica psicològica de l'alumnat i assessorar el professorat.
  • Consolidar la presència de professionals en l'àmbit dels serveis socials i, especialment, amb psicòlegs i psicòlogues que intervenguin amb gent gran en els àmbits comunitari i residencial.
  • Incrementar el nombre de professionals que atenen les dones víctimes de violència de gènere, així com als seus fills i filles.

Prèviament a aquestes propostes, el degà del COPIB va argumentar àmpliament, entre altres qüestions, com la situació d'emergència per la COVID-19 ha repercutit en la salut mental de les persones i en tots els àmbits, evidenciant i agreujant la ja precària situació de l'atenció psicològica que dispensa el Sistema Nacional de Salut (SNS): 4 mil suïcidis a l'any, taxes d'ansietat del 30% i de depressió del 20%, serveis d'urgències atenent cada vegada més adolescents amb ideació suïcida, consultes desbordades i llistes d'espera que superen els tres mesos per a rebre atenció psicològica. Tot això exigeix incloure l'atenció de la salut mental com a prioritat dins del SNS.

[Font: COPIB. 16/03/2022]

[Foto: Maria Rosa Ferre / Círculo Mallorquín, actual Parlament de les Illes Balears / CC BYND 2.0]