Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Salut reuneix professionals assistencials i de salut pública en una jornada de feina interdisciplinària sobre l’Estratègia de Càncer de Còlon

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

A partir del primer d'abril s’amplia el Programa de Cribratge de Càncer de Còlon a les poblacions de les àrees dels hospitals Son Espases, Son Llàtzer i Manacor. Coincidint amb la commemoració del Dia Mundial del Càncer de Còlon, la Conselleria de Salut i Consum i l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) van organitzar la trobada. 

La Conselleria de Salut i Consum va reunir, el dia 1 d'abril, especialistes assistencials d’atenció especialitzada, d’atenció primària i de salut pública en una jornada de feina interdisciplinària sobre l’Estratègia del Càncer de Còlon de les Illes Balears, organitzada conjuntament amb l’Associació Espanyola Contra el Càncer.

La jornada va coincidir amb el Dia Mundial d’aquesta malaltia i amb l’ampliació de la implantació del Programa de Cribratge del Càncer de Còlon a les àrees dels hospitals de Son Espases, Son Llàtzer i Manacor. El desenvolupament d’aquest Programa és una prioritat de la Conselleria de Salut i Consum, ja que aquest és el càncer més freqüent a les Balears, on cada any es diagnostiquen al voltant de 850 casos i moren per aquesta causa entre 300 i 400 persones.

La jornada de feina va tenir per objectiu establir un marc estratègic participatiu per donar resposta a les necessitats de les persones immerses en el procés de càncer de còlon. També ha de servir per marcar una agenda d’actuacions 2022-2024 i per prioritzar objectius i indicadors.

Així mateix, la jornada va permetre abordar aspectes específics com el paper dels professionals de l’atenció primària com a informadors i captadors de participants en el Programa de Cribratge, la incorporació de recursos humans i tecnològics i l'organització dels circuits, així com la implicació d’equips dels diversos nivells assistencials. També es va debatre sobre la difusió de l’Estratègia i la sensibilització de la població.

La jornada va estructurar-se en dues parts:

Al matí va tenir una vessant més tècnica i s’articulà en sessions de presentació i debat. 

Totes les sessions van tenir lloc a la sala d’actes de l’Hospital Universitari Son Espases i van estar obertes als caps de servei i a tots els equips professionals interessats.

Al final del matí, la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Antònia Font, i el coordinador clínic del Programa de Triatge de Càncer de Còlon i cap de servei d’Aparell Digestiu de l’Hospital Comarcal d’Inca, José Reyes, en varen exposar les conclusions.

L’horabaixa, l’activitat es traslladà a la seu de l’Associació Espanyola Contra el Càncer i va tenir un caire més divulgatiu. Hi van estar convidades les associacions de pacients vinculades al càncer.

La directora general de Salut Pública i Participació, M. Antònia Font, juntament amb el director general de Prestacions i Farmàcia, Nacho García, i l’infermer d’Atenció Primària, Tolo Villalonga, varen traslladar als assistents les conclusions assolides durant les reunions del matí.

Posteriorment, José Reyes, també president de l’Associació Espanyola Contra el Càncer a les Balears, va presentar la iniciativa d’impuls a la implantació del Programa de Prevenció de Càncer de Còlon a les Illes Balears de l’AECC.

Ampliació del Programa de Cribratge

Aquesta jornada va coincidir amb l’inici de l’enviament de cartes per convidar la població diana de tres àrees noves —que són les que abasten l’Hospital Universitari Son Espases, l’Hospital Universitari Son Llàtzer i l’Hospital de Manacor— a participar en el Programa, que es desenvolupa en col·laboració amb les oficines de farmàcia.

L’extensió del Programa ha estat possible gràcies a l’esforç previ de coordinació amb les diferents àrees assistencials implicades en el desenvolupament i gràcies a tot un conjunt d'inversions en diferents àrees assistencials, tant en material com personal, per poder dotar dels mitjans necessaris per suportar la càrrega de treball suplementari que implicarà dur a terme el Programa.

Concretament, han fet feina de manera estreta la Direcció General de Salut Pública, que fa tota la planificació i el seguiment del Programa, els centres de salut, que recullen les mostres dels pacients i els hospitals, que són els encarregats d’analitzar les mostres i de dur a terme les proves diagnòstiques addicionals que es considerin oportunes. També hi participen les farmàcies, que lliuren els col·lectors de les mostres a qui presenti el document.

Pel que fa a les infraestructures, cal recordar que per impulsar el programa -que fins ara estava en marxa essencialment a l’Hospital Comarcal d’Inca- i fer-lo arribar a tots els sectors sanitaris, el Servei de Salut ha invertit enguany 882.854 euros en el contracte de subministrament i manteniment, durant cinc anys, d’equips d’endoscòpia digestiva formats per torres d’endoscòpia, videocolonoscopis d’alta definició i electrobisturís, que ja s’han instal·lat en els hospitals de les illes.

L’objectiu de totes les accions coordinades és assolir la fita que estableix l’Estratègia nacional d’abastar el 2024 tots els homes i les dones de 50 a 69 anys de les Illes Balears. La mesura beneficiarà devers 260.300 persones.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 30/03/2022]

[Foto: Govern de les Illes Balears]