Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Salut reforça els recursos d’atenció sanitària a persones en risc per conducta suïcida amb dos treballadors socials, dos infermers i dos psicòlegs clínics

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Primera reunió anual de l’equip d’atenció i prevenció del suïcidi (APS) suprasectorial. En la jornada va participar l’equip de la Fundació Espanyola per a la Prevenció del Suïcidi (FSME).

L’equip d’atenció i prevenció del Suïcidi (APS) suprasectorial format per psiquiatres, psicòlegs clínics, infermeres de salut mental, treballadors socials i professionals del 061 van mantenir, dia 1 d'abril, la primera reunió anual.

L'objectiu de la trobada va ser establir actuacions que garanteixin l’homogeneïtat en l’atenció, la posada en comú dels procediments i les aportacions que contribueixin a millorar-la.

En la jornada va participar l’equip de la Fundació Espanyola per a la Prevenció del Suïcidi, que per aquelles dates es trobava a Mallorca per fer un treball de coordinació amb l’Observatori del Suïcidi.

Atesa la localització dispersa dels professionals de l’equip, distribuïts en tots els hospitals de les illes, es preveuen dues reunions generals anuals i dues activitats formatives obligatòries.

Atenció i prevenció del suïcidi (APS)

L’APS és un equip multiprofessional especialitzat, que ofereix un tractament específic i intensiu centrat en la prevenció del suïcidi.

El programa té per objectiu la intervenció en persones amb ideació autolítica que presentin risc de suïcidi o que hagin fet un intent de suïcidi previ. És una atenció ambulatòria altament especialitzada i intensiva (de 3 a 6 mesos), amb intervencions terapèutiques individuals i grupals.

Els professionals duen a terme un abordatge interdisciplinari basat en intervencions psicoterapèutiques, psicosocials, psicoeducatives i psicofarmacològiques amb els recursos necessaris de l’àmbit d’educació, serveis socials, serveis de protecció del menor i sanitat.

El professional d’APS rep el pacient en 24-72 hores des de la valoració psiquiàtrica a urgències. Després de l’alta i amb el consentiment del pacient, el professional contactarà amb ell per a una altra valoració al cap de 7 dies.

El programa complementa l’activitat assistencial que la persona rep o pugui rebre en el conjunt dels dispositius que conformen la xarxa de salut mental i hi dóna suport. També ofereix atenció als familiars i a l’entorn proper.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 01/04/2022]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]