Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Programa de Centres Compromesos amb l'Excel·lència en Cures compleix 10 anys d'impuls a les bones pràctiques en infermeria

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unidad de Investigación en Cuidados y Servicios de Salud (Investén) de l'ISCIII, juntament amb el Centro Español para los Cuidados de Salud basados en la Evidencia (CECBE), ha organitzat el Simposio de Centros Comprometidos con la Excelencia en Cuidados, un programa que ambdues institucions coordinen a Espanya i del que formen part més de 50 centres sanitaris de totes les comunitats autònomes.

El Programa de Centres Compromesos amb l'Excel·lència en Cures (BPSO) fa enguany el seu desè aniversari, ja que el 2012 varen incorporar-s'hi els primers centres sanitaris. El seu objectiu és fomentar, facilitar i recolzar la implantació, avaluació i manteniment de bones pràctiques en cures de salut en la pràctica infermera. Des del seu inici s'han implantat 23 guies de pràctica clínica que faciliten el compliment de les millors cures en àmbits com la prevenció de caigudes en persones majors, la promoció de la lactància materna, la prevenció de l'obesitat infantil, les cures centrades en la persona i la família, el maltractament contra les dones o el maneig del dolor, entre altres.

Cada tres anys, el programa obre una convocatòria competitiva per a nodrir el programa, que avui en dia compta amb 55 institucions, 34 d'elles ja designades de manera oficial i 21 en fase de candidatura. Les 17 comunitats autònomes es troben representades en el programa, que es basa en les guies i la metodologia de l'Associació Professional d'Infermeres d'Ontario (RNAO). Aquest nivell de representació permet que les cures basades en l'evidència que impulsa el programa puguin arribar a una població potencial de més de 10 milions d'habitants.

El Simposi celebrat el dia 5 d'abril de 2022, a més de per actualitzar coneixements en cures relacionades amb la infermeria, ha servit per a commemorar els 10 anys del programa i les posteriors designacions dels set primers centres, donar la benvinguda als centres de la nova cohort 2022-2024 i designar nous coordinadors regionals. Sempre sota la coordinació nacional de l'ISCIII, des del 2018 el Programa disposa de coordinadors autonòmics i, actualment, hi ha set comunitats autònomes que coordinen el desenvolupament del programa sota la coordinació d'Investén i el CECBE.

Durant la jornada s'han celebrat debats i taules redones sobre els objectius aconseguits en aquests 10 anys de Programa, les iniciatives autonòmiques, la visió internacional de la implantació de guies clíniques i els reptes de futur en la implantació de les bones pràctiques en cures de salut. 

[Font: ISCIII. 05/04/2022]

[Foto: ISCIII]