Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Els nivells d'un tipus de leucòcit en sang, claus per a la progressió i el tractament de la MPOC

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Pacients masculins amb Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica, fumadors i asmàtics s'associen a una major presència d'eosinòfils en sang. Investigadors de CIBERES prenen com a base l'estudi EPISCAN II, analitzant les característiques de 725 participants, amb MPOC i sense, en 12 centres.

El treball, publicat en ‘Respiratory Research’, demostra que els pacients amb MPOC compten amb un recompte d'eosinòfils, un biomarcador clau, significativament major.

Els eosinòfils, leucòcits que formen part del sistema immunitari i estan relacionats amb els processos inflamatoris, són biomarcadors claus per al tractament de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC). Per a identificar el seu paper en la progressió, diversos grups del CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES) han participat en un estudi multicèntric publicat en Respiratory Research (Nature) que conclou que els seus nivells alts en sang s'associen amb la MPOC.

Aquest treball ha pres com a base EPISCAN II, un estudi epidemiològic de base poblacional impulsat per la farmacèutica GSK, el principal objectiu de la qual és investigar la prevalença i les causes de la MPOC a Espanya. Els 12 centres hospitalaris participants van reclutar 326 pacients amb MPOC i 399 sense la malaltia, amb una edat mitjana de 63,2 anys, un 46,3% homes i el 27,6% fumadors actius.

Quant al recompte d'eosinòfils en sang (BEC per les seves sigles en anglès) s'ha observat que els pacients amb MPOC el tenen més alt, de 192 cèl·lules/μL enfront de 160 cèl·lules/μL; per tant, els investigadors han arribat a la conclusió que els pacients amb MPOC compten amb una major presència d'aquesta mena de leucòcits en sang. Així mateix, el sexe masculí, el tabaquisme actiu i la coexistència d'asma es van associar amb aquesta circumstància.

Sobre aquest tema, Borja G. Cosio, investigador del CIBERES a l'Hospital Universitari Son Espases-IdISBa de Palma i últim signant de l'estudi, considera que “la MPOC és una malaltia heterogènia amb múltiples fenotips que poden estar associats amb diferents pronòstics i respostes al tractament, com l'associat a un augment de la inflamació eosinofílica, i existeix un ampli consens sobre el paper de BEC com biomarcador per a identificar als pacients que representaran una millor resposta als corticoides inhalats”.

Per a comprendre millor el paper dels eosinòfils en sang com biomarcadors en la MPOC, és important generar noves dades sobre la distribució dels valors d'eosinòfils en sang en poblacions adultes sanes i diferents grups de pacients amb MPOC segons fenotips, gravetat i tractaments, d'aquí l'objecte d'aquest treball.

Els resultats de l'estudi de base poblacional proporcionen una estimació de la distribució d'eosinòfils en la població adulta a Espanya i han demostrat que els pacients amb MPOC, inclòs en estadis lleus, tenen un BEC significativament major.

Enllaç a l’article 

Determinants of blood eosinophil levels in the general population and patients with COPD: a population-based, epidemiological study. Marc Miravitlles, Juan José Soler-Cataluña, Joan B. Soriano, Francisco García-Río, Pilar de Lucas, Inmaculada Alfageme, Ciro Casanova, José Miguel Rodríguez González-Moro, M. Guadalupe Sánchez-Herrero, Julio Ancochea & Borja G. Cosío. Respiratory Research volume 23, Article number: 49 (2022).

Fes clic aquí per accedir a l'article.

[Font: IdISBa. 06/04/2022]

[Foto: Xisco Ferrer. Hospital Comarcal d'Inca]