Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Les residències per a gent gran recuperen la normalitat en l’actual context de COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Es manté l’ús obligatori de la mascareta només per al personal, les visites o persones positives, així com altres mesures de protecció i seguretat, donada la vulnerabilitat del col·lectiu i de l’entorn residencial, però es redueixen quarantenes i aïllaments.

Les persones que resideixen als centres de gent gran no hauran de dur la mascareta a l’interior dels centres. Així ho apunta el nou decret que s’ha publicat al BOE i que deixa clar que les residències tenen la condició de llar per a aquestes persones, per la qual cosa la mascareta just serà obligatòria per als professionals i els visitants. Ara bé, les persones residents que hagin donat positiu en COVID-19 n’hauran de dur, per tal de preservar al màxim la seguretat.

Aquest nou decret es basa en la nova conjuntura sanitària i reforçaria la idea general del Pla d’Actuació a Centres Sociosanitaris i Residències de Persones Majors davant la pandèmia de la COVID-19, que va entrar en vigor a principi de mes a les residències de Mallorca i que vol donar resposta a l’afectació psicoemocional, la pèrdua de l’autonomia personal i de les relacions interpersonals que ha representat la pandèmia per a les persones residents. Concretament, la idea d’aquest Pla és recuperar la normalitat convivencial i les activitats en els centres residencials de gent gran, però mantenint certes mesures de prevenció i seguretat.

La normativa, consensuada per la Conselleria de Salut, la d’Afers Socials i els Consells insulars, recull els protocols de sectorització, detecció precoç i pla d’actuació davant persones amb risc d’infecció, com han de ser els ingressos als centres i les pautes per a les visites i les sortides. Com a novetat principal, determina que els aïllaments de les persones residents amb COVID-19 passen a ser de cinc dies, si no presenten símptomes en les 24 hores anteriors, i no de set dies com fins ara.

A més, estableix que tots els contactes estrets s’han de sotmetre a proves d’antígens o PCR per detectar possibles casos asimptomàtics, però amb la idea d’aconseguir la màxima normalitat possible dins del que és un entorn vulnerable, els residents que siguin contactes estrets d’una persona infectada i hagin donat un resultat negatiu no hauran de fer quarantena.

Tot i que l’aïllament es redueixi a cinc dies obligatoris, totes les persones grans positives o considerades contactes estrets hauran d’extremar les precaucions durant deu dies, reduir tot el possible les interaccions socials, dur posada la mascareta en tot moment i mantenir una higiene de mans adequada. Especialment, s’ha d’evitar el contacte amb altres usuaris de la residència.

Pel que fa als professionals que han patit la COVID-19, també es reincorporaran després de 5 dies si no tenen símptomes i després de donar negatiu en un test d’antígens. En general, el personal amb contacte directe amb els residents, extremarà les precaucions i emprarà l’EPI per atendre tant els residents positius com els qui presenten una simptomatologia compatible amb la COVID-19.

Amb el nivell general d’immunització, tant de les persones que viuen als centres residencials com de les persones treballadores, es considera que aquests centres són espais segurs per a la gent que hi viu i hi treballa. Per aquest motiu, es facilita al màxim l’ingrés de noves persones. Això sí, se sol·licitarà una prova diagnòstica negativa prèvia a tots els nous ingressos que o bé no s’hagin vacunat o no presentin la pauta completa.

Els protocols de les visites i sortides dels residents no experimenta gaire variació. Es normalitzen les visites sense limitació de persones, ni de nombre de visites, ni de lloc, però amb mesures de protecció individual (mascareta i higiene de mans) i bona ventilació dels espais. En aquest sentit, es prioritzen als espais exteriors sempre que sigui possible.

Aquestes, igual que les sortides dels residents amb els seus familiars, en cap cas es podran dur a terme si la persona gran o els familiars són positives, contactes estrets d’un positiu o presenten símptomes compatibles amb la COVID-19. En cas que la persona major romangui més de 72 hores fora del centre, haurà de presentar una prova diagnòstica negativa abans de tornar a la residència en cas de no haver estat vacunada o no haver rebut la pauta completa.

[Font: IMAS. 20/04/2022]

[Foto: Banc d’Imatges Infermeres / Infermera atén un resident dels Apartaments Agustí Montal al despatx infermer / CC BY-NC-ND 2.0]