Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Balears comunica un cas d’hepatitis aguda infantil d’origen desconegut

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei Balear d’Epidemiologia ha comunicat al Ministeri de Sanitat el primer cas d’hepatitis aguda infantil d’origen desconegut. Es tracta d’un nin, menor de dos anys, que va ser atès a un hospital de Mallorca i que, després de respondre satisfactòriament al tractament, ha estat donat d’alta, ja que el seu estat és bo.

La Direcció General de Salut Pública i Participació ha revisat el cas notificat des de l’hospital d’acord amb els criteris establerts pel protocol del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) i, atès el resultat, l’ha comunicat al Ministeri.

Segons el darrer butlletí emès pel CCAES, fins al 22 d’abril de 2022 a Espanya s’havien detectat fins a 13 casos d’hepatitis aguda no filiada entre persones menors de 16 anys.

L’alerta per aquests episodis va sorgir al Regne Unit. Fins al 20 d'abril, aquest país havia registrat 108 casos confirmats. Els casos no estaven relacionats entre si, el 55% eren nenes entre 0 i 10 anys (87% entre 1 i 5 anys). En 8 d'aquests casos va caldre el trasplantament de fetge.

En total, s’han notificat devers 170 casos d’hepatitis aguda infantil d’origen desconegut en una dotzena de països de tot el món.

Origen en investigació

En els casos identificats al Regne Unit, les proves de laboratori han exclòs tots els virus de l'hepatitis (A, B, C, D i E) en aquests nins. Una de les possibles causes que s'estan investigant és que estiguin relacionats amb una infecció per adenovirus

Els adenovirus són una de les causes més freqüents de gastroenteritis víriques en infants. L'hepatitis pot ser una complicació poc freqüent en aquests casos, especialment en persones immunodeprimides. També s'estan investigant activament altres possibles causes, inclosos altres tipus de coronavirus, altres infeccions o causes ambientals.

Fins aquest moment el paper a la patogènesi de l'hepatitis dels virus trobats en alguns dels casos encara no és clara. En tot cas, sí que s’ha establert que no hi ha cap enllaç amb la vacuna COVID-19. A més, no s'han identificat altres factors de risc epidemiològics clars fins ara, inclosos els viatges internacionals recents. Així doncs, l'etiologia dels casos actuals d'hepatitis encara es considera desconeguda i continua sota investigació activa. Es continuen realitzant proves de laboratori per a moltes infeccions, productes químics i toxines en els casos identificats.

Com a seguiment de l'alerta donada per Regne Unit, a Espanya, en coordinació amb totes les CCAA i amb l’Institut de Salut Carlos III, s'ha estudiat els casos d'hepatitis aguda greu en nens que s'hi estan produint des de gener de 2022 en investigació, però probablement relacionats amb un augment de la incidència d'infecció per adenovirus al Regne Unit. Els serveis d'epidemiologia estan aplicant un qüestionari exhaustiu a tots els casos identificats, sense que fins al moment s'ha trobat una causa comuna. S'està valorant si els casos detectats a Espanya suposen un augment inusual de casos d'hepatitis no filiades respecte dels detectats a anys previs o si presenten unes característiques diferencials amb els casos que s'identifiquen habitualment.

Fins ara, i segons les primeres exploracions de les dades codificades com hepatitis agudes no filiades en nens amb ingrés a hospitals, el nombre de casos detectats és inferior al que s’esperaria durant els primers 4 mesos de l'any.

Tot el sistema de salut pública i assistencial s'ha activat de forma ràpida per donar-ne una resposta coordinada davant de la necessitat d'informació relacionada amb aquesta alerta llançada pel Regne Unit.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 27/04/2022]

[Foto: Infosalut / UCI pediàtrica Son Espases / CC BY-NC-SA 4.0]