Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La consulta d'Insuficiència Cardíaca Comunitària de l'Hospital de Manacor fa el seguiment de més de 200 pacients en els darrers dos anys

Ana M. Sahuquillo Martínez, responsable de la unitat

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Cardiologia de l'Hospital de Manacor va posar en marxa una consulta monogràfica d'Insuficiència Cardíaca (IC) que, actualment, s'ha convertit en Unitat d'IC Comunitària, avalada amb el Certificat SEC Excel·lent de la Societat Espanyola de Cardiologia.

A la Unitat s'hi han inclòs més de 200 pacients, dels quals més de la meitat s’han vist en els darrers dos anys. 

També s'ha iniciat una consulta cardiorenal amb el servei de Nefrologia i un projecte de coordinació amb Atenció Primària de l'Àrea de Llevant, en el qual s'ha format a un metge de cada centre perquè sigui el referent d'IC del centre i, així, millorar el diagnòstic i tractament d'aquests pacients en Atenció Primària.

A més, s'està treballant en un protocol d'actuació amb el Servei d'Urgències de l’Hospital per a diagnòstic i tractament primerenc de la insuficiència cardíaca. L’objectiu és disminuir els ingressos, bé realitzant ingressos breus en la Unitat de Curta Estada (UCE) amb control ambulatori preferent, o bé derivant els pacients a la Unitat d'IC en el cas que compleixin els criteris o, per últim, valorar l'ingrés a Hospitalització a domicili en cas de necessitar més de quaranta-vuit hores de diürètics endovenosos.

En aquesta Unitat s'inclouen pacients amb Insuficiència Cardíaca i disfunció ventricular esquerra severa, en els quals està demostrat el benefici d'un seguiment estret per l'optimització del tractament, tant mèdic com amb dispositius, així com un control primerenc de les descompensacions per evitar ingressos hospitalaris.

Per a l'estudi de l'implant de marcapassos tricamerals o DAIs (Desfibril·lador Automàtic Implantable), DAVs (Dispositius d'Assistència Ventricular) o trasplantaments cardíacs, els pacients es deriven a la Unitat d'IC de l’Hospital Universitari de Son Espases, mentre que la resta de pacients segueixen controls a l’Hospital de Manacor.

[Font: Hospital de Manacor. 05/04/2022]

[Foto: Hospital de Manacor]