Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Usuaris, associacions i professionals es retroben en la IV Jornada del Pacient Actiu

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Més de 200 persones participaren, el divendres 6 de maig, en la IV Jornada del Pacient Actiu, que va tenir lloc a l’Hospital Universitari Son Llàtzer, amb l’objectiu principal d’afavorir un retrobament entre tots els participants en el programa —pacients actius formadors, associacions i professionals— ara que la situació de la pandèmia ho permet.

La jornada es va poder seguir de manera simultània a totes les illes i va servir per repassar les passes que s’han fet des de l’inici de la pandèmia i per reforçar els lligams entre les associacions, els pacients i el sistema sanitari, i també per reconèixer la formació entre iguals com un recurs que enriqueix i dóna qualitat al sistema en el seu conjunt.

El Programa Pacient Actiu es va iniciar a mitjans de 2016. El desembre de 2019 ja hi havia 130 pacients actius formadors (distribuïts en set grups a Mallorca, dos a Menorca, i un grup a Eivissa) i s’havien dut a terme onze tallers entre iguals. Amb les restriccions conseqüència de la pandèmia es va alentir la implementació del programa. Així i tot, es varen dur a terme algunes trobades en línia i algun taller quan el context epidemiològic ho va permetre.

Enguany, amb la reactivació progressiva del programa des del passat setembre, ja hi ha 123 pacients actius formadors i diversos tallers entre iguals en marxa: un de persones amb malaltia renal crònica (Son Llàtzer) i un de persones amb esclerosi múltiple (Son Espases).

Amb el lema «Feim salut, faig salut», en aquesta jornada es van programar dues ponències per fer balanç del programa després de la pandèmia i per analitzar el paper del pacient en primera persona.

Hi varen intervenir pacients actius i les associacions de pacients ConArtritis i Asaco. A més, hi va haver un espai reservat per presentar la plataforma EinaSalut, un portal de promoció de la salut a les Illes Balears que disposa d’un apartat específic per al pacient actiu.

Una de les activitats més especials va ser la representació teatral "La consulta del doctor Melquíades", una comèdia que mostra el dia a dia d’una consulta d’atenció primària. Aquesta obra és la segona creació d'Actiu SÍ, un grup que va sorgir de les inquietuds de diferents pacients actius formadors implicats en el programa. La primera obra, "Jo, la fibromiàlgia", ha estat representada a diferents teatres de Mallorca.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 06/05/2022]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]