Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El COPIB ha participat en el projecte PsICOPvid

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els responsables del projecte PsiCOPvid, que ha comptat amb la col·laboració del Col·legi Oficial de la Psicologia de les Illes Balears (COPIB), han lliurat les seves conclusions després d'analitzar les dades de 10.119 cridades d'usuaris realitzades durant la quarantena, als diferents dispositius d'atenció psicològica telefònica, per a atendre la ciutadania durant el confinament motivat per la crisi de la COVID-19.

El projecte PsiCOPvid és un programa telefònic d'atenció psicològica dels Col·legis Oficials de la Psicologia durant el confinament de 2020, que ara presenta les seves conclusions.

Les persones que varen utilitzar el servei que oferien els col·legis de manera gratuïta, varen acudir a principalment per simptomatologia d'ansietat (66,8%), simptomatologia de depressió (30,5%) i problemes familiars (13,9%). Almenys el 25,2% dels casos va cercar suport psicològic en aquest servei en més d'una ocasió.

En el seguiment al cap de 12 mesos destacava l'elevada simptomatologia d'ansietat (38%), depressió (35%) i pànic (34%), així com l'elevat consum de psicofàrmacs per a dormir (50,1%), per ansietat (50,4%) i per depressió (43,9%).

Els mateixos usuaris del servei varen valorar la utilitat de l'atenció rebuda pel Programa durant el confinament com a útil o molt útil en un 92,3% dels casos. En un 86,3% dels casos valoraven negativament el tractament psicològic públic i el 78% assenyalava que voldria tenir un millor accés al tractament. Així mateix, gairebé el total dels usuaris als quals es va fer la telefonada de seguiment (el 99,7%) valorava de manera positiva que se'ls hagués telefonat.

Els investigadors conclouen que, sense un servei com aquest, Espanya no està preparada davant futures crisis per a atendre la salut mental de la població. En aquest sentit, afirmen que només els col·legis oficials de la psicologia són capaços de gestionar un servei com ara el Programa Telefònic d'Atenció Psicològica per a proporcionar suport a la salut mental de la població per part de professionals col·legiats.

Els col·legis poden ser l'organisme amb contacte amb molts professionals, capaços d'organitzar aquests programes de manera accessible i àgil. D'aquesta forma, assenyalen que seria recomanable que hi hagués un programa d'aquestes característiques per a atendre la salut mental de la població en futures situacions de crisis i emergències.

Finalment, es considera que hauria d'haver-hi un sistema unificat per a tots els Col·legis Oficials de la Psicologia perquè puguin desenvolupar els pròxims programes d'atenció psicològica telefònica seguint un mateix protocol.

Consulta aquí més detalls sobre el projecte PsiCOPvid.

[Font: COPIB. 30/05/2022]

[Foto: Pixnio / Girls mobile phone / CC0 1.0]