Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera estrena la consulta PrEP per a la prevenció del VIH en les persones amb risc de contagi

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La medicació de profilaxi preexposició (PrEP) redueix en més d'un 90% el risc de contraure la infecció pel VIH. La Unitat que atendrà aquesta consulta està formada per una internista, una infermera i una farmacèutica. 

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera estrena la consulta de PrEP (profilaxis preexposició) per a la prevenció del VIH en persones amb major vulnerabilitat per contraure el virus.

La nova consulta oferirà la profilaxi preexposició (PrEP) a les persones que tenen un risc alt de contraure el VIH, i no estan infectades, i consisteix en l'ús diari de medicaments per prevenir la infecció. La PrEP conté dos medicaments (emtricitabina i tenofovir) en un sol comprimit que es pren una vegada al dia de forma diària i mantinguda.

La diferència d'aquesta medicació amb la profilaxi postexposició (PEP) és que aquesta altra s'administra després d'haver estat exposat al VIH i no de manera preventiva com la PrEP. La PEOP consisteix en un tractament de 28 dies amb dos o tres medicaments contra el VIH que cal iniciar en les primeres 72 hores després d'haver estat exposat al virus.

Alguns estudis recents determinen que la PrEP és molt eficaç, proporciona una gran protecció i redueix en més d'un 90% el risc de transmissió si els medicaments es prenen constantment. A més, és una medicació molt ben tolerada i la majoria dels efectes secundaris són molt lleus.

Abans de la PrEP, i també durant el tractament, cal fer anàlisis de sang per controlar el funcionament dels ronyons. El Programa PrEP inclou controls regulars de la infecció pel VIH i altres infeccions de transmissió sexual. Un cop comença la PrEP, es programa una visita un mes després i posteriorment cada tres mesos mentre es mantingui el tractament. En aquests controls es faran proves per detectar el VIH, altres ITS i per valorar les possibles reaccions adverses, si n'hi hagués.

La PrEP es finança des de l'1 de novembre de 2019 i va dirigida a totes les persones que tinguin risc de contraure el VIH per pràctiques de risc en aquell moment de la seva vida, entre els quals hi ha homes que tenen sexe amb homes i persones transsexuals que compleixin uns criteris de risc, a més de treballadores del sexe que no facin servir habitualment el preservatiu en les seves relacions, dones i homes cisexuals i usuaris de drogues injectades amb pràctiques d'injecció no segures, entre d'altres. No està indicada la PrEP per a persones que ja estan infectades pel VIH, ja que podria produir resistència als tractaments contra el virus i com a conseqüència reduir les opcions de tractament en el futur. Per això, abans de començar el tractament amb la profilaxi preexposició cal fer una prova. La PrEP a demanda no està aprovada per l'EMA.

La consulta d'atenció a les infeccions de transmissió sexual (CAITS) amplia l'horari i passa d'atendre els divendres a fer-ho durant tota la setmana

La reunió amb associacions i representants municipals i insulars de l'àmbit de la salut també ha tingut el doble objectiu de donar a conèixer una sèrie de millores que s'han dut a terme a la Consulta CAITS.

L'equip de la Consulta CAITS ha informat que la consulta ampliarà el seu horari d'atenció i passa d'atendre només els divendres a tenir oberta la consulta de dilluns a divendres. De dilluns a dijous, de 8 h a 13.30 h, l'atenció serà mitjançant cita prèvia, per preservar la privadesa i intimitat de les persones que acudeixen, a més d'oferir atenció telefònica de 13.30 h a 14.30 h. Divendres es mantindrà l'atenció sense necessitat de cita prèvia des de les 8 h a les 13.30 h. També se'ls ha informat del canvi d'ubicació de la consulta a la BS020, al soterrani del bloc B de Consultes externes.

Aquests canvis persegueixen, a més d'ampliar els horaris d'atenció, fer-ho garantint la privadesa i intimitat dels usuaris.

CAITS atén més de 1.500 consultes des del juny del 2019, any de la seva posada en marxa

El juny del 2019 es va inaugurar la consulta d'atenció a les infeccions de transmissió sexual. Una consulta multidisciplinària que està formada per una internista, la Dra. Olga López Berastegui, una dermatòloga, la Dra. Marta Serra Torres, una infermera especialitzada, Carla García Ramírez i la microbiòloga Susana Ramón.

Des de la seva obertura s'han atès 1.548 consultes, 455 el segon semestre del 2019, 343 el 2020, 458 el 2021 i 292 des del gener del 2022 la data. Cal tenir en compte que l'atenció s'ha vist paralitzada o alentida a la pandèmia, depenent de la intensitat de l'onada i de les necessitats d'atenció al pacient amb COVID-19.

La majoria d'aquestes consultes (1.106) han estat d'infermeria, 546 de les quals han estat primeres visites, 378 han estat consultes telefòniques, 62 consultes de revisió, 23 vacunacions i 97 administracions de medicació. 

Les consultes mèdiques, per la seva banda, 442, han estat 204 primeres cites, 92, consulta successiva i 146 consulta per a valoració de resultats.

Les ITS més freqüents diagnosticades i tractades en aquesta consulta, després de l'anàlisi feta al Laboratori de Microbiologia han estat clamidiosi, gonorrea, sífilis, infecció per VIH i hepatitis.

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 07/06/2022]

[Foto: Madartzgraphics / Vih Sida Virus/ Pixabay License]