Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El COIBA destaca la sensibilització com a eina clau per acabar amb el maltractament a les persones grans

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de les Illes Balears (COIBA) dóna visibilitat al Dia Mundial de Presa de Consciència de l'Abús i Maltractament en les Persones Grans, aprofundint en algunes claus per a avançar cap al final d'aquest  creixent problema: conscienciació i sensibilització, més formació al voltant d’aquesta qüestió tant a sanitaris com a cuidadors, i augmentar els recursos dedicats a la cura i atenció de persones grans

En una roda de premsa celebrada amb motiu d'aquest Dia Mundial, el COIBA ha recordat la importància de treballar com a societat en la sensibilització i conscienciació. És necessari actuar i es requereix la col·laboració, no sols de les infermeres sinó de la societat en general i dels mitjans de comunicació.

Durant la roda de premsa s'ha convidat a la ciutadania a no discriminar a les persones grans i evitar els estereotips negatius que influeixen en el valor que donem a la persona major i en com la tractem. Conscienciar que el maltractament és maltractament, encara que no sigui intencionat, i enderrocar estereotips negatius són esforços que es poden fer en el dia a dia i des de qualsevol àmbit. 

El COIBA també proposa una major formació específica per a tots els sanitaris i per als cuidadors, i el desenvolupament competencial de les infermeres especialistes en geriatria, reforçant la seva importància com a líders de la cura a les persones grans. Seria necessari augmentar els recursos dedicats a la cura i atenció de persones grans i revisar els models residencials avançant cap a unitats de convivència. 

A més, el COIBA, que vetlla per la qualitat de l'assistència de les persones i actua com a garant per als professionals i usuaris, ha habilitat un canal de notificacions per tal que els professionals i la ciutadania que detectin una possible situació d'abús i maltractament a persones grans puguin posar-ho en coneixement del COIBA. Davant una notificació, s'activaran els mecanismes pertinents i el Col·legi podrà notificar a les administracions o autoritats, sempre reservant la
identitat de qui ha fet arribar l'alerta, amb un únic objectiu, protegir els més vulnerables de situacions que puguin posar en perill la seva integritat o qualitat de vida.

Accedeix aquí a la web de la Comissió de Cures a les Persones Grans del COIBA.

[Font: COIBA. 15/06/2022]

[Foto: CS Vila]