Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Servei de Salut presenta el Programa d'Atenció a Infants i Adolescents amb Malalties Cròniques Complexes

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut ha presentat el Programa d'Atenció a Infants i Adolescents amb Malalties Cròniques Complexes, que té l'objectiu d'assegurar una atenció sanitària de qualitat, transversal i coordinada perquè puguin mantenir una vida integrada en la comunitat.

L'atenció als infants i adolescents amb malalties cròniques complexes és un repte per als sistemes de salut. Les millores en l'atenció i els avanços cientificotècnics han aconseguit reduir la mortalitat i perllongar la supervivència. En conseqüència, ha augmentat el nombre d’infants amb malalties cròniques i complexes que generen discapacitats i requereixen la intervenció de múltiples especialistes, recursos hospitalaris, cures a domicili i suport tecnològic.

Com a resposta a aquesta necessitat, el 2018 es va crear un grup de feina multidisciplinari i multisectorial per desenvolupar el Programa d'Atenció a la Cronicitat Complexa en Pediatria de les Illes Balears. L'objectiu principal és la creació d'una xarxa assistencial coordinada i centrada en els infants que permeti donar resposta a les necessitats assistencials i fer possible que puguin mantenir una vida integrada i adaptada en la comunitat a què pertanyen.

La Unitat de Cures Pal·liatives Pediàtriques i Cronicitat Complexa Infantil de les Illes Balears lidera la implementació d'aquest projecte, en el qual estan implicades totes les gerències del Servei de Salut. Dins de les línies estratègiques d'aquest programa es distingeixen tres grans blocs:

  • El pilotatge en els centres d'atenció primària com a eix fonamental de l'assistència.
  • La creació de circuits específics ambulatoris, hospitalaris i d'atenció urgent.
  • La formació específica en cronicitat complexa per a tots els professionals implicats en l'atenció a aquests pacients.

Salut calcula que un 1,4% de la població de les Illes Balears de 0 a 18 anys pateix una malaltia crònica complexa

Durant el primer semestre de 2022 s'ha duit a terme un pilotatge del programa en el qual s'ha identificat ja al 15% dels pacients d’aquells centres on s’ha fet. La prevalença esperada a totes les Illes Balears és de l'1,4% de la població de 0 a 18 anys, la qual cosa suposa aproximadament entre 2.500 i 3.000 pacients.

A més, en aquests sis mesos s'han impartit deu edicions en línia i quatre edicions presencials dels cursos de formació específica en cronicitat complexa a més de 300 professionals sanitaris.

En els mesos vinents i una vegada finalitzat el pilotatge s'obrirà i implantarà progressivament el Programa a totes les illes.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 20/06/2022]

[Foto: MC2 Jilleanne Buda / USS Kearsarge medical team treat patients at Arima District Health Facility / CC-by-sa-3.0 de]