Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Espanya rep de l'HERA les primeres 5.300 vacunes per fer front a la Monkeypox

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

En els dos mesos següents estan previstos dos enviaments més després de la compra efectuada per la Comissió Europea a través de l'Autoritat de Preparació i Resposta davant d'Emergències Sanitàries (HERA).

Aquesta iniciativa europea ha permès als estats membre disposar de vaccins de tercera generació per fer front a aquesta malaltia de manera equitativa sobre criteris epidemiològics i demogràfics. S'esperen dos enviaments més en els mesos vinents. El contracte signat per l'HERA va fer possible l'adquisició de 110.000 dosis per a tota la Unió Europea i Espanya en rebrà un 10%, fet que el situa com el país europeu amb la recepció més gran de vaccins contra aquesta malaltia.

Els vaccins han de conservar-se ultracongelats per tal de garantir la seva qualitat, seguretat i eficàcia i es posen a disposició de les autoritats de salut pública per a controlar aquest brot.

Aquestes dosis del vaccí s'afegeixen a les 200 dosis d'INVAMEX que Espanya va comprar a un país veí i que ja s'estan inoculant a demanda de les comunitats autònomes, seguint el protocol aprovat per la Comissió de Salut Pública, de la mà de la Ponència de Vacunes. 

A Espanya, segons les dades de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica (RENAVE), a dia 27 de juny, s'han notificat un total de 800 casos confirmats de Monkeypox.

El passat mes de maig, l'Agència de Seguretat Sanitària del Regne Units (UKHSA) va informar sobre la identificació de diversos casos de Monkeypox sense antecedent de viatges recents a àrees endèmiques o contacte amb casos notificats prèviament.

D'acord amb els procediments del Sistema d'Alerta Precoç i Resposta Ràpida, va obrir-se una alerta a escala nacional i va alertar-se a tots els actors clau per tal de garantir una resposta ràpida, oportuna i coordinada. S'ha elaborat un procediment per a la detecció precoç i gestió de casos i contactes d'aquesta alerta acordat en la Ponència d'Alertes que va actualitzant-se segons l'evolució epidemiològica i el comportament de la malaltia.

El Ministeri de Sanitat es troba en contacte permanent amb les institucions internacionals, específicament amb el Centre Europeu de Control de Malalties (ECDC) i l'OMS per fer un seguiment d'aquesta alerta i prendre les mesures oportunes de forma coordinada.

[Font: Ministeri de Sanitat. 28/06/2022]

[Foto: NIAID / Monkeypox Virus / CC BY 2.0]