Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La semFYC publica una guia de recomanacions sobre salut planetària pionera a Espanya

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El document ofereix eines als professionals d'Atenció Primària per abordar els reptes que suposa l'emergència climàtica.

Es calcula que cada any moren a Europa 1,4 milions de persones per causes relacionades amb el medi ambient, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). En aquest sentit, factors com l'escalfament global, la mala qualitat de l'aire o l'augment de les plagues agreugen diversos tipus de patologies com les cardiovasculars, les respiratòries o les gastrointestinals.

Tenint aquestes dades ben presents, el Grup de Salut Planetària de la semFYC ha llançat la guia "Qué hacer y no hacer en Salud Planetaria”, que mostra com els professionals d'Atenció Primària poden incloure la perspectiva de salut planetària en el dia a dia de la consulta i així prescriure als seus pacients de tal forma que s'ajudi a preservar el medi ambient i a combatre l'emergència climàtica.

La salut planetària, nou repte en els centres de salut

Entre les recomanacions que inclou la guia poden trobar-se aspectes com aconsellar una dieta de proximitat que eviti envasos de plàstic i ultraprocessats, la pràctica d'activitat física en la natura o els desplaçaments a peu o en bicicleta. 

D'altra banda, aquesta publicació incideix en el fet que tots els fàrmacs tenen un impacte en el medi ambient per la petjada de carboni de la seva producció, emmagatzemament, empaquetat, transport i gestió de residus. 

Accedeix aquí al document "Qué hacer y no hacer en Salud Planetaria". Té un cost de 5 euros per qui no és soci de la semFYC.

[Font: semFYC. 01/07/2022]

[Foto: CS de Vila. Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]