Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Manifest del COP sobre salut mental i sobremedicació

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell General de la Psicologia (COP), juntament amb l'OCU, han elaborat un manifest sobre la deficient atenció a la Salut Mental al Sistema Nacional de Salut i la sobremedicació de la ciutadania.

Les principals guies de pràctica clínica, basades en el millor coneixement científic disponible, com les de l'Institut Nacional per a l'Excel·lència Clínica (NICE), recomanen les intervencions psicològiques més enllà de la prescripció de fàrmacs, per a l'abordatge d'una gran varietat de problemes de salut mental (trastorn depressiu lleu i moderat, trastorn de pànic, trastorn obsessivocompulsiu, trastorn d'ansietat generalitzada, fòbies específiques, trastorns d'alimentació, conductes autolesives, trastorns de personalitat, trastorn d'estrès posttraumàtic, problemes de conducta, etc.).

L'ús de psicofàrmacs en salut mental s'ha de restringir als casos estrictament necessaris per a evitar una medicalització dels problemes i alteracions psicològiques reactives a circumstàncies traumatitzants. No és recomanable el seu ús indiscriminat i continuat durant llargs períodes de temps perquè causen greus efectes secundaris, entre els quals trobam l'addicció que creen, que augmenten la depressió i les alteracions de la son.

No obstant això, el sistema sanitari a Espanya gairebé facilita tractaments psicològics, i els que ofereix són en condicions inadequades, per mor de les llistes d'espera de mesos i escassa freqüència de les sessions. A Espanya, la majoria de tractaments de salut mental es duen a terme de forma privada i només els rep qui pot pagar les consultes privades de Psicologia. En la sanitat pública, en la majoria dels casos, el tractament es limita a la prescripció de psicofàrmacs, sovint de manera excessiva i perjudicial. Espanya és un dels països amb un major consum de psicofàrmacs del món. 

Aquesta deficient atenció sanitària implica una despesa de fons públics en tractaments inadequats que ha d'acabar. Per aquest motiu, es reclama a l'Administració Pública que:

  • Es tripliqui el nombre de psicòlegs i psicòlogues clíniques en el Sistema Nacional de Salut, per tal d'aconseguir, almanco, la mitjana europea.
  • S'incrementin el nombre de places PIR (Psicòleg Intern Resident).
  • Es redueixin les llistes d'espera per a rebre assistència psicològica.
  • Es redueixi la prescripció de psicofàrmacs als casos que sigui necessari i s'emprin sempre com a tractament secundari en relació amb el tractament psicològic.
  • S'incorpori la figura del psicòleg o psicòloga clínica als Centres de Salut d'Atenció Primària.
  • Es posi en marxa un Pla Nacional de prevenció del suïcidi amb els recursos necessaris.

Consulta aquí el manifiest "Por una atención psicológica en el cuidado de la salud mental".

[Font: COPIB. 19/07/2022

[Foto: Pexels / Pastillas / CC BY-NC-SA 4.0]